Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten: Demonstranterna kommer att tvinga regeringen att agera Foto: TT / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Protesterna fortsätter i Hongkong – Polisen sköt tårgas mot studenter

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen kom rapporter om hur protesterna fortsätter i Hongkong. Polisen går fortsatt hårt fram mot demonstranterna och besköt studenter vid ett universitet med tårgas, rapporterar TT. SVT:s korrespondent, Ulrika Bergsten, tror att man får utgå från att våldet kommer hålla i sig.
– Man får nog utgå ifrån att det här kommer att eskalera och bli mer våldsamt både från demonstranters sida och polisen, säger Bergsten.

De senaste dagarna har våldet i Hongkong fortsatt. Två demonstranter hamnade på sjukhus efter att ha blivit skottskadade och under tisdagen fortsatte våldet från polisen efter att de beskjutit studenter vid universitetet i Kowloon.

Våldet verkar inte avta och enligt SVT:s korrespondent, Ulrika Bergsten så kommer demonstranterna inte att ge sig i första taget.

– Demonstranterna kommer att gå så långt att regeringen måste agera, säger Bergsten.

Samtidigt höll Carrie Lam, Hongkongs ledare, ett tal under måndagen där hon menade att våld löser inga problem.

– Ökat våld kommer inte att ge upprorsmakarna det de vill ha. Varken från regeringen eller samhället i stort.

Tålamodet tryter

Men den bilden delas inte av Ulrika Bergsten som istället menar att våldet kommer att öka i takt med att tiden går och regeringen inte gör något åt demonstranternas vilja.

– Man får nog utgåifrån att det här kommer att eskalera och bli mer våldsamt både från demonstranters sida och polisen. Både för att tålamodet är nästan slut nu och orken, det har hållit på i snart sex månader. Det finns inte det här lugnet att ta ett steg tillbaka och vänta ut det hela, folket orkar inte längre, säger Bergsten.

Hon vittnar även om hur människor i Peking börjar tröttna på protesterna och sakta börjar ändra sin inställning till oroligheterna.

– Jag har pratat med andra som varit lite kritiska från en början till hur den kinesiska regeringen har agerat och som stöttat Hongkong-demonstranternas frihetskamp men som nu tycker att det har börjat gå över styr. Att det här våldet är för mycket, den här förstörelsen är för stor och som börjar känna att man inte lika helhjärtat stödjer det som händer i Hongkong längre, säger Ulrika Bergsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet