Se bilderna från demonstrationerna under COP26. Foto: Rebecka Haglund/Iman Tahbaz/SVT

Demonstrationer under klimattoppmötets sista dag

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals aktivister samlades utanför COP26 under fredagen för att visa sitt missnöje. De menar att världens länder gör för lite för att minska klimatförändringarna.

– Det de kommit överens om kommer inte hjälpa oss, sa Paul Comacchio, klimataktivist i nätverket Extinction rebellion.

Klimattoppmötet i Glasgow skulle varit slut klockan 19 på fredagskvällen. Men som så ofta förr har mötet tvingas fortsätta på övertid. Länderna kan inte komma överens om vad som ska stå i det avtal som alla ska skriva under på.

Och utanför den enorma mässhallen samlades igår hundratals personer för att protestera mot, vad de anser är alldeles för svaga åtgärder för att möta den pågåene klimatkrisen.

COP26

– Det är klimatnödläge, vi har fått höra att uppvärmningen kan stiga till 2,7 grader. Nettonoll till 2050 räcker inte, säger Sally Clarke, Extinction rebellion.

Aktivister marscherade ut

Det var efter den så kallade ”Peoples Summit”, när personer från civlisamhället ges möjlighet att hålla anföranden i en av de största salarna inne i hallen, som protesterna började.

– Det de kommit överens om kommer inte hjälpa oss. De pratar om 2050, men det är inte snart nog, säger Paul Comacchio, klimataktivist i nätverket Extinction rebellion.

Samtliga deltagare marscherade ut från salen, sjöng och skanderade slagord som ”Vad vill vi ha? Klimaträttvisa! När vill vi ha det? Nu!”

Urbefolkning besvikna

En viktig fråga för aktivisterna är den om vilka som får tillgång till förhandlingarna. På grund av covid-19 har vissa grupper från civilsamhället bara fått delta med ett begränsat antal personer. Detta har väckt stark kritik från bland annat grupper som representerar ursprungsbefolkningar världen över.

– Det pågår ett förtryck på COP26. Urbefolkningar deltar inte i förhandlingarna trots att vi skyddar majoriteten av världens artrikedom, säger klimataktivisten Kyle Hill till SVT under demonstrationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP26

Mer i ämnet