Katedralen har överlevt revolutioner och världskrig och kunde fira sitt 850-års jubileum 2012. Foto: AP/Christophe Ena

Den mäktiga katedralens dramatiska historia

Uppdaterad
Publicerad

Katedralen tog 182 år att bygga, plundrades under franska revolutionen och har spelat en huvudroll i litteratur och film. Notre-Dames brokiga historia har fått ett nytt kapitel i uppslagsverken.

Katedralen har upplevt många dramatiska händelser genom historien. Den plundrades och skadades 1793, under upptakten till franska revolutionen. Hugenotter krossade dess statyer på 1500-talet. Notre-Dame har överlevt två världskrig och har hotats av förfall och föroreningar.

Inte stor nog

Grundstenen till den över 800 år gamla byggnaden lades år 1163 under biskop Maurice de Sullys tid. Han ansåg att den dåvarande katedralen inte var pampig nog och lär ha fått en vision om en mäktigare byggnad.

Storbranden i Notre-Dame
Katedralen Notre-Dame år 1830. Foto: Wikimedia commons

Flera arkitekter arbetade med konstruktionen i en av världens första katedraler i gotisk stil. Namnet helgar Vår Fru, vilket syftar på Jungfru Maria. Legenden om henne berättas i de två sidoportalerna. Övrig utsmyckning illustrerar de viktigaste berättelserna i Bibeln.

Turistmagnet

Som världens pampigaste gotiska byggnadsverk spelar Notre-Dame en central roll med 13 miljoner besökare varje år. De riktigt intresserade försöker sig på utmaningen med de 422 trappstegen till klocktornets högsta punkt.

De nio enorma bronsklockorna stod utställda i katedralen innan de installerades i Notre Dame 2013. Foto: AP/Francois Mori

Den stora kyrkklockan Emmanuel göts omkring 1631 och väger nära 13 ton. Den är en av Europas största kyrkklockor men inte den tyngsta. Det sägs att kvinnorna i Paris kastade in sina guldsmycken när den göts, vilket ska ha gett den en unik klang. I folkmun döptes klockan till ”humlan” på grund av det dova ljudet som hörts över Paris vid krig och fred och vid kungars kröningar och begravningar.

Den närapå 13 ton tunga kyrkklockan har smeknamnet ”humlan” på grund av sin dova klang. Foto: Wkimedia commons

1831 förevigades byggnaden i världslitteraturen av Victor Hugo i romanen Ringaren i Notre-Dame.

Den puckelryggige och enögde ringaren Quasimodo som bor i katedralen och försöker rädda den vackra Esmeralda är en berättelse som levt vidare genom historien i filmer och musikaler.

En scen uppifrån katedralen i romanen Ringaren i Notre Dame tecknades av Alfred Barbon 1881. Foto: Wikimedia commons

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet