Forskarna är förbryllade över den rökande elefanten. Foto: Vinay Kumar/Wildlife Conservation Society – India

Den ”rökande” elefanten förbryllar forskarna

Uppdaterad
Publicerad

Forskare försöker hitta förklaringen till det annorlunda beteendet som fångats på video. En teori är att den ”rökande” elefanten äter kol av medicinska skäl.

Vinay Kumar, forskare på Indienprogrammet vid Wildlife Conservatory Society (WCS), plockade upp kameran och fångade elefantbeteendet som nu förbryllar forskare.

Vid besöket i Nagarahole national park i Karnataka, Indien, fick han syn på den ”rökande” elefanten. Enligt biologer vid WCS är videon den första kända dokumentationen av detta annorlunda beteende.

Forskare försöker nu att förklara vad som händer i videon. En teori är att elefanten äter kol och blåser ut aska, vilket får det att se ut som att den röker. Kolet har toxinbindande egenskaper och är laxerande, vilket får biologerna att tro att elefanten äter det förkolnade trät av medicinska skäl.

Enligt det amerikanska nationalmuseet The Smithsonian är självmedicering i djurvärlden ganska vanligt. Det finns apor som äter lera för att döda bakterier och dräktiga elefanter som äter speciella löv för att påskynda födelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.