Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vital och Vladislau Kuznetjuk, far och son, klättrade över staketet till ambassadområdet på flykt från polisen som misshandlat dem. Nu vill de ha politisk asyl i Sverige. Foto: Privat

Vill söka politisk asyl: ”Svenska regeringen gör ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

De två belarusier som i höstas tog sig in på Sveriges ambassad i Minsk är fortfarande kvar där. SVT har haft regelbunden kontakt med männen under de snart sex månader de levt i det lilla rummet i ambassadens källare. De berättar nu att en av dem är i akut behov av sjukvård.  

– Men den svenska regeringen gör ingenting för att lösa det här, säger de. 

Vital och Vladislau Kuznetjuk, far och son, klättrade över staketet till ambassadområdet på flykt från polisen som misshandlat dem. De ville söka politisk asyl. Männen blev snabbt informerade om att det inte går att söka asyl på Sveriges ambassader, men man kastade inte heller ut dem. 

De är fortfarande kvar och läget är låst då den svenska regeringen inte vill ge dem skydd samtidigt som männen inte vill lämna ambassaden då de riskerar både fängelse och tortyr. 

Riskerar fängelse

Männen har videoinspelningar som de menar visar hur polisen misshandlat dem. Men när de anmälde händelsen svarade polisen med att åtala dem för våld mot tjänsteman, något som blivit praxis under protesterna i Belarus. Nu riskerar de upp till 6 års fängelse, men det finns, enligt deras advokat som SVT talat med, också risk att de kommer åtalas för brott som rör samarbete med främmande makt, vilket skulle ge dem längre fängelsestraff.

Behöver sjukvård

Den yngre av männen Vladislau Kuznetjuk som är 29 år har tidigare opererats för cancer och behöver genom genomgå en medicinsk undersökning på sjukhus. Far och son blir alltmer stressade över att tiden går utan att han undersöks av läkare.

– Läkarna kontaktat mina anhöriga och säger att jag måste undersökas, att det inte är nåt att skoja med och att livet ligger nu i mina händer, säger han.

Se SVT:s intervju med männen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer