Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den tidigare Ikea-anställda menar att Ikeas HBTQ-inkluderingskrav strider mot hans tro. Foto: EBU/TVP Info

Den tidigare Ikea-anställde: ”Jag är katolik och det strider mot min världsåskådning”

Uppdaterad
Publicerad

En polsk Ikea-anställd uppger att han blev sparkad från Ikea efter att han uttryckt sig nedsättande mot hbtq-personer.
– Rubriken löd: Hbtq-inkludering är allas ansvar. Jag protesterade och uttryckte min åsikt. Jag tycker inte att det är min skyldighet, jag är katolik och det strider mot min världsåskådning, säger han till polska tv-kanalen TVP Info.

Därefter erbjöd polska europaparlamentarikern Patryk Jaki den sparkade sin hjälp och uppmanade till en bojkott av Ikea.

Även Zbigniew Ziobro, Polens justitieminister, ser negativt på det inträffade och har beordrat en grundlig utredning av händelsen.

– Det är helt skandalöst. Vi ska vidta alla åtgärder för att förhindra denna typ av aggression från en koncern i väst som i strid mot polsk lag vill påtvinga de anställda sina värderingar.

I sitt pressmeddelande bekräftar IKEA i Polen det inträffade. De skriver att deras värdegrund bygger på åsiktsfrihet, tolerans och respekt för varje anställd – men att de inte accepterar kränkande beteende i någon trosuppfattnings namn och att flera medarbetare ska ha blivit upprörda av mannens meddelanden.

”Vi skulle vidta liknande åtgärder i händelse av kränkning av någon annan grupp (till exempel katoliker)”, skriver företaget. De skriver också att de ”understryker att det inte var åsikter som var ett problem, utan sättet att uttrycka åsikter som kränker andra människor”.

Polska nyhetssajter har kommit över skärmdumpar av citaten som mannen lät publicera på intranätet, varav ett lyder: ”Om en man ligger hos en annan man såsom man ligger hos en kvinna, så göra de båda en styggelse; de skola straffas med döden, blodskuld låder vid dem.”

Företagets representanter säger till SVT Nyheter att målet att vara en trygg, inkluderande arbetsplats gäller för Ikea världen över.

– Delar man inte de värderingarna är inte Ikea rätt ställe att arbeta, säger Annika Mohlin, pressansvarig på Ingka group som är den största av franchisetagarna inom Ikea.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer