Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Både Sarah och Mahmoud säger att de är glada över att de ska gifta sig. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Syriska flyktingflickor i Libanon allt mer utsatta – gifts bort i unga åldrar

Uppdaterad
Publicerad

I Libanon larmar människorättsorganisationer om ökad utsatthet bland syriska flyktingflickor. Allt fler utsätts för sexuella trakasserier och våld, och få går i skolan. Något som lett till att fler gifts bort i väldigt unga åldrar.

Sarah är blyg och fåordig. Det hårda sminket har tagit flera timmar. Hon vill inte visa ansiktet framför kameran och gömmer därför allt, förutom ögonen, bakom en rosa sjal.

När månen tar vid börjar två dagar av festligheter. Över 200 gäster väntas komma för att fira när brudparet ska börja resten av sitt liv som man och hustru.

– Det är den lyckligaste dagen i mitt liv, säger brudgummen Mahmoud.

Bakom soffan är det tält som Sarah och Mahmoud ska bo i tillsammans. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Han är 20 år gammal. Hon är 13 år, snart 14. 

Sarah svarar kort på frågor – ja eller nej. När hon blir osäker viskar hon till Mahmoud om att hon inte vet vad hon ska säga.

”Det här är våra traditioner”

Många av de kvinnor som är på festen gifte sig också när de var unga och har under åren fått flera barn. Mahmouds 47-åriga mamma har redan elva barnbarn. 

– Min sons ålder är passande, men bruden är lite ung. Men det här är våra traditioner, så att man får barn tidigt och växer upp samtidigt som sina barn, säger den blivande svärmodern Amina Matar. 

Amina Matar, mamma till brudgummen, gifte sig också när hon var ung. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Familjen flydde från Homs i Syrien när kriget bröt ut och har bott i norra Libanon i sju år. 

– Jag gifte mig också när var ung, jag var 15 år gammal. Jag visste inte vad det innebar att gifta sig och vilket ansvar det skulle innebära. Jag var bara glad för att jag skulle ha på mig en vit klänning och jag älskade min man, säger Amina Matar.

”Det är våra mammor som har gjort våra frisyrer”, berättar flickorna. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Ingen åldersgräns

I Libanon finns ingen åldersgräns för hur gammal eller ung en person får vara när de gifter sig. Det avgörs av familjen och deras religion. Men diskussionerna har varit högljudda om att giftermål under 18 år inte längre borde tillåtas, även om det inte är ett vanligt fenomen bland libaneser.

Också bland syrier finns det röster som vill bryta upp med traditionerna.

Enligt Mahmoud är det situationen som de befinner i sig just nu som gjort att det blivit vanligare att gifta sig tidigt, men han menar att han åtminstone lyckats jobba och spara pengar så att han och Sarah har en stabil grund.

– Jag vet inte vad som har ändrats men det blev så här när vi kom hit, att det blev vanligt med tidiga äktenskap, säger Mahmoud medan han stolt håller om sin blivande fru. 

Båda säger att de är glada i dag.

Efter bröllopet kommer de att flytta in i flyktinglägret där Mahmoud bor med sina föräldrar. De har ett eget rum och garderoben är redan fylld med deras tillhörigheter och kläder.

Mahmouds favoritfärg på kläder är vinrött, därför är de båda klädda i det, berättar han. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Utsatta och otrygga

Människorättsorganisationer har under ett par års tid varnat för att barnäktenskapen bland syriska flyktingar har ökat.

I en rapport som släpptes i början på sommaren vittnade många flickor om att de regelbundet utsätts för sexuella trakasserier och våld, både i flyktingläger och i huvudstaden Beirut. Att gifta bort döttrarna blir därför ett sätt att skydda dem, uppges det i rapporten.

Många av flickorna går inte heller i skolan. Sarah är en av dem. 

– Jag kommer att jobba hemma, svarar hon tyst. 

I två dagar ska det stundande giftermålet firas. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Solen har gått ner och soundchecken är gjord. Nu dånar syrisk musik från de ditkörda högtalarna. Gästerna som anlänt kan inte hålla sig från att dansa. Några pojkbarn härmar de vuxnas rörelser. 

– Min dotter är lika gammal som bruden, men hon ska börja åttonde klass nu, berättar Amina Matar.

Kommer hon också att gifta sig snart?

– Nej. Min dotter gillar att gå i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer