Geir Lippestad och Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix

”Bör dömas till mildast möjliga straff”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Behring Breiviks försvarare Geir Lippestad höll i dag sin slutplädering under rättegången mot massmördaren. Lippestad försökte visa att Breivik är tillräknelig och krossa bilden av honom som våldsförhärligande högerextremist.

Det finns ingen våldstradition i hans uppväxt eller ungdom, sade Lippestad och kritiserade dem, som sagt att spelet World of Warcraft som Breivik spelade utan uppehåll i över ett år, är ett våldsspel.

-Det finns en mängd extrema våldsspel som Breivik kunde ha valt. Men han valde ett spel med tolvårsgräns där det viktiga är att samarbeta och kommunicera, att samla morötter samt att någon gång tillsammans dräpa en drake, raljerade Lippestad.

Lippestad kom in på massakern på Utöya.

”Inbillar sig Breivik?” -Det är inte våldet som är mor till de fruktansvärda handlingarna utan en extrem terrorists politiska ideologi.

Han tog också upp Breiviks uttalanden om att det pågår ett ”demografiskt inbördeskrig” i Europa. Uttalandet har funnits med i argumenteringen för att Breivik inbillar sig saker som inte finns i verkligheten.

-Inbillar sig Breivik att det pågår ett inbördeskrig i Europa? Skulle han vara den enda i världen som ser läget i Europa så? frågade Lippestad och hänvisar till den svenske religionsvetaren Mattias Gardell som vittnade för försvaret för några veckor sedan.

-Professor Gardell berättade för oss att det är helt vanligt att man i dessa extremistmiljöer talar om pågående krig.

-Jag tänker ägna större delen av min plädering åt att visa att den åtalade är straffrättsligt tillräknelig, inledde Lippestad. Han yrkade i linje med det på ett fängelsestraff, ”så milt som möjligt”.

Han yrkade också ”principiellt” på att Breivik ska frikännas. Det går tillbaka på att Breivik erkänt handlingarna men inte brott eftersom han anser att han handlat i ”nödvärn”.

Tvivlet om diagnosen
Rättssal 250 i Oslo tingsrätt var nästan fullsatt. Alla lyssnade koncentrerat på huvudförsvararen Lippestad som tog upp frågan om vad som vid lagtolkningen ska tolkas till Breiviks fördel.

Frågan är central eftersom åklagarna i torsdags motiverade sitt yrkande med att tvivlet rörande om Brevik är psykiskt sjuk eller inte räcker för att yrka på att han ska dömas till vård och inte till fängelse. Det är bättre att döma en frisk människa till vård än tvärtom, resonerade åklagarna.

Breivik har sedan i våras i stället hävdat att han vill dömas till fängelse och att en sjukförklaring av honom skulle vara ”värre än döden”.

Breivik får sista ordet
Den sista rättegångsdagen kan mycket väl sluta med att massmördaren får sista ordet i den nästan tio veckor långa rättegången.

Efter det att hans försvarare gjort sin slutplädering kan det bli några meningsutbyten med åklagarna. Sedan ska fyra målsägare, företrädare för de överlevande och anhöriga, säga sitt.

Men därefter ska Breivik ges möjlighet till ”slutkommentarer”. Han har själv krävt en timme, men det är oklart hur långt tid han får på sig.

Offrens anhöriga tänker protestera genom att lämna salen när Breivik börjar tala.

-Det är väl ingen som orkar lyssna på Breivik en hel timme till, säger Christin Bjelland, vice ordförande i de 22-juli-anhörigas stödgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet