• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Det här är förbandet som Ukraina pekar ut för Butja

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas underrättelsetjänst har pekat ut 2 000 personer som anklagas för krigsförbrytelser mot civila i Butja. Många tillhör den 64:e motoriserade skyttebrigaden, ett förband med bas i Sibiren.

Bilderna på civila dödsoffer i Butja, flera med bakbundna händer och kroppar som har tecken på tortyr, har skakat om världen.

Ukrainas underrättelsetjänst pekade under tisdagen ut ryska soldater som de menar är skyldiga till krigsförbrytelser. På listan finns militärer som tillhör den 64:e motoriserade skyttebrigaden i ryska armén. Det är det förband som ockuperade Butja fram till 31 mars då Ukraina återtog kontrollen över staden utanför Kiev.

Förbandet är vanligtvis baserat i Chabarovsk i Sibiren, allra längst österut i Ryssland.

Välsignades av präst

Inform Napalm, en ukrainsk nyhetssida som använder open source-data, avslöjade nyligen identiteten på överstelöjtnanten i 64:e motoriserade skyttebrigaden.

Nyhetsmedier har gett Azatbek Omurbekov öknamnet ”slaktaren i Butja”. 2014 belönades han av försvarsminister Bulgakov för sin insats i det ryska försvaret. Strax innan han placerades i Ukraina välsignades han av en ortodox präst, rapporterar The Times.

– Historien visar att vi utkämpar de flesta strider med våra själar, ska Omurbekov sagt efter ceremonin, enligt tidningen.

Enligt det ryska försvardepartementet omgrupperade bataljonen 30 mars och befinner sig nu i Belarus. Underrättelseinformation tyder dock på att förbandet är på väg att Belgorod i västra Ryssland för att omgruppera sig och återvända till andra platser i Ukraina, rapporterar bland andra Newsweek.

Internationella brottmålsdomstolen, ICC är en av de enheter som nu utreder om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten har begåtts i Ukraina. De har möjlighet att åtala enskilda personer för krigsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.