Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Europakorrespondent beskriver stämningen i Bryssel efter kvällens historiska Ukraina-besked. Foto: SVT/Reuters

”Det här är en historisk dag för Ukraina och Europa”

Uppdaterad
Publicerad

EU ska inleda medlemssamtal med Ukraina och Moldavien, skriver rådsordförande Charles Michel på X.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj beskriver beskedet som en ”seger för Ukraina och hela Europa”.

Enligt EU-källor var det ingen som motsatte sig beslutet. Det trots att Ungerns premiärminister Viktor Orbán varit mycket kritisk till Ukraina i EU.

På X skriver Orbán efter beskedet att det är ”ett dåligt beslut” som Ungern inte vill delta i. Hans talesperson säger till nyhetsbyrån Reuters att Viktor Orbán inte var i rummet när beslutet togs.

Kriget i Ukraina

EU meddelar samtidigt att Georgien mottar kandidatstatus, samt att förhandlingar med Bosnien kan komma att inledas när ”nödvändiga medlemskriterier möts”.

Kristersson: Historiskt besked

”Vi har nu enats i Europeiska rådet om ett historiskt besked, att öppna förhandlingar om Ukrainas och Moldavieens framtida EU-medlemskap. Det är en mycket viktig politisk signal om att deras framtid är i EU”, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i en kommentar till SVT Nyheter efter beskedet tidigare under torsdagen.

”Det är mycket glädjande att vi kan ge det här beskedet till president Zelenskyj och det ukrainska folket som nu strider för både våran och deras och vår frihet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet