Foto: AP

Det här lämnade migranterna kvar i Calais-lägret

Uppdaterad
Publicerad

I veckan evakuerades flyktingarna i lägret i Calais. Delar eldades upp av myndigheter. Men vissa saker blev kvar.

De tog sig ända till det smutsiga lägret i det franska hamnstaden Calais. De kom från Afghanistan, Sudan, Etiopien och många fler platser. En del hade flytt krig, andra fattigdom. Men målet var samma, en ny framtid i Storbritannien. När nyhetsbyrån AP:s fotografer kom till platsen hittade de mängder av personliga tillhörigheter kvar på platsen.

Foto: AP

En del tog sig över Engelska kanalen. De som inte gjorde det, tusentals, tillbringade månader och åter månader i det tillfälliga samhället som de byggt upp. Här sov de i tält eller skjul. Lägret, som av fransmän kallades för djungeln, blev en symbol för flyktingkrisen i Europa.

Foto: AP

I veckan rensade franska myndigheter upp i lägret. Alla tvingades därifrån på bara tre dagar. Mer än 5.000 personer flyttades till förläggningar på andra håll i Frankrike. Där ska de nu söka asyl. Storbritannien tog emot några av dem direkt, de som redan har familj i landet. Men några blev också kvar. De hoppas fortfarande på att ta sig till andra sidan kanalen.

Foto: AP

Migranterna tog bara med sig det de kunde få plats med i sina ryggsäckar och enkla väskor. I brådskan övergav de dockor, skor, DVD:s, en bibel med mera. Fotografierna här är tagna av AP:s fotografer Emilio Morenatti, Thibault Camus och Matt Dunham som bevakade evakueringen för nyhetsbyråns räkning.

Foto: AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.