”Gud välsigne Frankrikes folk” twittrade USA:s president Donald Trump. Foto: TT/Twitter

”Det känns som slutet på allt. Europa gråter”: Världsledarna reagerar på Notre-Dame-branden

Publicerad

”Hela vår nation känner en stark sinnesrörelse” twittrade Frankrikes president Emmanuel Macron sent under måndagskvällen. Men det var inte bara fransmännen som kände starkt och djupt – en hel värld reagerade när världsarvet Notre-Dame höll på att sväljas av lågorna.

En massiv brand utbröt i den medeltida katedralen Notre-Dame på måndagen. Medan brandmännen kämpade höll en hel värld andan – och världsledarna delade med sig av sin bestörtning på sociala medier.

Donald Trump twittrade och uppmanar sin presidentkollega Macron att agera snabbt. ”Förskräckligt att se branden”, skriver han, och undrar varför inte katedralen kan vattenbombas från ovan.

USA:s före detta president Barack Obama beskriver Notre-Dame som en av världens skatter, och slår an en positiv ton; ”Det ligger i människans natur att sörja, men likaså att återbygga det som gått förlorat.” Han delade också med sig av en tidigare tagen bild, med hans familj tändandes ljus i katedralen.

Tidigare presidentkandidat Hillary Clinton beskriver på Twitter Notre-Dame som en symbol för mänsklighetens förmåga att komma samman för ett högre ändamål.

”Notre-Dame tillhör hela mänskligheten” skriver Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Foto: Twitter

Även i Sverige reagerade politikerna.

Tidigare statsminister Carl Bild (M) skriver på Twitter att ”Det känns som slutet på allt. Europa gråter”, och L-ledaren Jan Björklund skriver ”Du har överlevt krig, ockupation och revolutioner. Stor sorg att se bilderna från Paris och hur viktiga delar i vårt kulturarv förstörs.”

Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) beskriver Notre-Dame som ”en symbol för hopp, evig tro och inte minst Frankrike.”

Utrikesminister Margot Wallström (S) hyllar Paris hjältemodiga brandmän, och Sveriges vice statsminister Isabella Lövin (MP) twittrar att händelsen är ”en förlust för oss alla.”

SD-riksdagsledamoten Jonas Andersson menar att Notre-Dame ”symboliserar mycket av den storslagenhet och skönhet som finns inom europeisk arkitektur.”

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali avslutar sin tweet optimistiskt, med att ”idag har vi teknologin att dokumentera och restaurera varenda millimeter av kyrkan.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer