I Polens domstolar har många domare bytts ut och regeringen har fått ett större politiskt inflytande över utnämning av domare. Foto: SVT Nyheter

Det nya polska rättssystemet

Uppdaterad
Publicerad

Den polska konservativa regeringen har fått mycket kritik av EU-kommissionen för sina förändringar av rättssystemet i landet. Men vilka förändringar har gjorts? SVT Nyheter reder ut begreppen.

Sänkt pensionsålder för domare i Högsta domstolen

Pensionsåldern för domare har sänkts med omedelbar verkan från 70 till 65 år. I Sverige har domare samma pensionsregler som statliga tjänstemän.

Omkring 40 procent av de 82 domarna i Polens Högsta domstol har tvingats i pension på grund av den nya lagen. De flesta av dem var tillsatta under den förra regeringen. Presidenten kan ge dispens från pensioneringen om särskilda motiv finns.

Domslut kan överklagas

Enligt den nya lagen kan domar som beslutats efter 1997 överklagas till Högsta domstolen. Möjligheter att riva upp gamla domar fanns inte tidigare och anses strida mot rättsstatliga principer att domar som vunnit laga kraft inte ändras.

Ny disciplinnämnd kan sparka domare

En nämnd har inrättats med befogenhet att pröva disciplinärenden mot andra domare. Nämnden leds av en särskild åklagare som utses av justitieministern. I de flesta länder kan domare skiljas från sitt ämbete av landets juridiska domarråd.

Nationella domstolsrådet utses av parlamentet

Rådets femton domare nominerades tidigare av andra domare och har bland annat till uppgift att föreslå domare till allmänna domstolar.

Enligt den nya lagen ska parlamentet tillsätta de femton domarna i rådet. Det krävs en majoritet på tre femtedelar i parlamentet för att godkänna utnämningarna.

Justitieministerns makt ökas

Justitieministern har fått befogenhet att avskeda och tillsätta domare på lokal och regional nivå, vilket nu sker på många håll i landet.

I de flesta länder i Europa är det domare och inte politiker som har makt att nominera och avskeda domare i de allmänna domstolarna. EU-kommissionen anser att den polska lagändringen om justitieministerns befogenheter strider mot domstolarnas oberoende.

Den nya lagen ger justitieministern även funktion som riksåklagare.

Enligt rättsstatliga principer ska inte politiker kunna styra över dem som har att fatta beslut om vem som ska åtalas för brott eller gå fri från åtal.

Konstitutionsdomstolen

Alla domare i Konstitutionsdomstolen väljs av parlamentet när deras mandatperioder löpt ut.

Den politiska debatten handlade om att två av fem domare byttes ut i förtid, vilket ansågs författningsvidrigt av oppositionen och av författningsdomstolen, som valde att pröva frågan. De nya domarna hindrades från att börja sitt arbete.

I dag är majoriteten av de 15 domarna valda av det sittande parlamentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polen i förändring

Mer i ämnet