Det råder panik på finansmarknaderna, skriver SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka. Foto: TT

Analys: ”Riskerna för en global lågkonjunktur har ökat”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är mycket nu. Det råder panik på finansmarknaderna. Det nya coronaviruset och oron kring detsamma har nu gått från att vara ett problem för Kina och företag där Kina spelar en avgörande roll i deras distributionskedjor till en andra fas.

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Länder och investerare är nu rädda för att effekterna av coronaviruset blir större och kraftigare för världsekonomin än vad som tidigare förutspåtts och att riskerna för en global lågkonjunktur ökat.

Att oron i coronaviruset ska leta sig in i vårt kynne, påverka om vi köper en ny bostad, ett nytt kök eller tar den där länge planerade resan. Ingen vet hur det kommer att bli men få vill sitta med svarte petter.

Oljepriskrig

Helgens karantän av 16 miljoner italienare gör att det nu finns en oro för att fler länder tvingas till liknande åtgärder och att det kan leda till att fabriker inte kan göra det de ska göra och människor av oro avstår från att handla.

Men paniken på marknaderna är inte bara beroende av det nya coronaviruset. Lägg till att Opec-länderna gått in i ett priskrig med varandra. Det i en situation där efterfrågan på olja minskat dramatiskt. En aktieanalytiker sa till Financial Times att det är som att se Opec-länderna och Ryssland begå kollektivt självmord. Lite så.

Oljepriskriget ökar sin tur på risken för en global lågkonjunktur. För det är inte bara oljebolag och oljeindustrin som påverkas när oljepriset är i fritt fall. Det påverkar också statsbudgeten i oljeberoende länder som Nigeria, Ryssland, Irak och Norge.

Höga skulder

Plötsligt får de 30 procent mindre inkomster. Plötsligt får stora oljejättar och mindre frackingbolag i USA 30 procent mindre intäkter och det efter att coronaviruset dessutom minskatefterfrågan. Lök på laxen är bara förnamnet. Då kan det också vara bra att påminna sig om att gas och oljebolagen i USA är högt skuldsatta och har mer än 200 miljarder dollar i skulder som behöver omförhandlas de närmaste åren. 

Klarar inte bolagen av att betala sina skulder finns det risk att det blir stora kreditsmällar för bankerna och det kan påverka kreditmarknaderna. I ett normalt läge hade ett lågt oljepris varit till hjälp för exempelvis flyg och reseindustrin, men nu, när resenärer väljer att inte resa och en flygjätte som Lufthansa minskat sina flygningar med 50 procent spelar lägre bränslepriser väldigt lite roll.

Som en kollektiv hypnos

Oron på världsmarknaderna ökar nu trycket på centralbanker och regeringar runt om i världen att agera för att stävja effekterna. Frågan är hur mycket de kan påverka när delar av länder sätts i karantän och människor runt om i världen uppmanas att jobba hemifrån eller självisolera sig. 

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg var det skrämmande tyst på handlargolvet på Tokyobörsen under dagen – som en kollektiv hypnos drabbat det, och ett börsfall som ingen kunde stoppa.

En del mäklarhus menar att det kan också ha spelat in att en del aktiemäklare tvingats jobba hemifrån på grund av smittrisken och utan stöd från kollegor blir nervositeten ännu större än befogat. Bakom marknader finns människor som inte är rationella. Som precis som du och jag blir oroliga för framtiden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.