Detta är Dublinförordningen

Uppdaterad
Publicerad

Du kan inte välja vilket land som prövar din asylansökan. Det är vad Dublinförordningen i korthet säger.

En person som har flytt till Europa måste, enligt Dublinförordningen, söka skydd i det första säkra landet som personen kommer till. Poängen är att se till att personer som har skyddsbehov snabbt kan asylprövas, och att göra asylprocessen mer effektiv och minska kostnaderna för medlemsstaterna.

Den asylsökande ska inte kunna få sin ansökan prövad i ett EU-land och sedan försöka igen i ett annat EU-land. När en person söker asyl i till exempel Sverige måste Migrationsverket alltså försäkra sig om vilket land som ska ansvara för asylansökan.

Om den asylsökande fått visum till ett annat EU-land, eller har vissa typer av uppehållstillstånd i, eller har ansökt om asyl i ett annat EU-land på vägen till Sverige, kanske resultat blir att personen får åka tillbaka dit. Om ett asylärende faller inom ramen för Dublinförordningen gör Sverige därför ingen egen prövning av ärendet.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer