Detta är zikaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Zikaviruset sprids av myggor och tros komma från apor. Mindre utbrott har tidigare förekommit i Afrika och Sydostasien. Det första stora utbrottet inträffade 2013 i Polynesien. Sedan 2015 har det påvisats i flera länder i Syd- och Centralamerika.

De vanligaste symptomen är feber, ögoninflammation och utslag. I allmänhet varar symptomen 2-7 dagar men en zikainfektion ger ofta inga komplikationer.

Allvarlig fosterskada

Man har kunnat visa på kopplingen mellan zikaviruset och en allvarlig fosterskada, mikrocefali. Det innebär att spädbarn föds med onormalt små hjärnor som kan leda till att barnet blir synskadat eller förståndshandikappat.

Zikavirus

Gravida bör skydda sig extra

På grund av de nu misstänkta komplikationerna är det extra viktigt att gravida kvinnor vidtar åtgärder för att skydda sig mot att bli infekterade.

Specifik behandling saknas och det finns inget förebyggande vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet