Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Zika ett år senare: Familjerna kämpar

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan var zikaviruset i Brasilien en världsnyhet. Men samtidigt som uppmärksamheten avtagit har vardagen tagit vid för de tusentals, ofta fattiga, familjer som kämpar för att ta hand om sina hjärnskadade barn.

För 23-åriga Brenda Pereira blev det en chock när hennes dotter föddes med hjärnskadan microcefali.  

– Jag hade inte haft denguefeber eller zika eller någonting innan.  

Hon sitter och väntar på att träffa en läkare på en klinik för hjärnskadade i Rio de Janeiro. Kliniken har utökat mottagningen för att kunna ta emot de många barn som smittats av zikaviruset.

Den här gången får Brenda Pereira Ramos dåliga nyheter.

Dottern Maria, fyra månader gammal, har värre hjärnskador än läkarna trodde tidigare. Brenda kan inte hålla tårarna borta samtidigt som hon håller om sin dotter. Framtiden är oviss.  

– Jag har fått sätta mitt eget liv på paus, säger hon. 

Svårt bekosta behandlingar

Besöken här på kliniken är kostnadsfria, men annan terapi och träning för barnen kostar. Och många av de drabbade familjerna har svårt att bekosta behandlingar för barnen.  

Brenda Pereira Ramos kommer från Rocinha, det största slumområdet i Rio. Hon berättar att barnets pappa lämnade henne efter att dottern fötts.  

– Han ville inte ha ett handikappat barn.  

Flyttat till mamma

Brenda Pereira Ramos har flyttat in hos sin mamma för att kunna ta hand om dottern Maria på heltid. Den sexåriga dotter som hon har sedan tidigare har fått flytta in hos andra släktingar. 

Trots att Brendas mamma arbetar med att sälja is på stranden Ipanema tjänar hon ändå över gränsen för att de ska kunna få handikappbidrag från staten.  

– Det finns så dåligt stöd i Brasilien, man måste vara extremt fattig för att kunna få bidrag, konstaterar Brenda Pereira Ramos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Zikaviruset

Mer i ämnet