Många barn har fötts med zika-relaterade skador i Brasilien. Foto: TT

Hälften undviker graviditet på grund av zika

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av alla kvinnor i Brasilien undviker att bli gravida på grund av zika-epidemin, enligt en studie som publicerats i tidskriften Journal of family planning and reproductive health, skriver The Guardian.

Hittills har man i landet bekräftat 1.845 fall av barn som fötts med mikrocefali och andra zika-relaterade skador. Ytterligare 7.246 fall misstänks ha en koppling till zika, men är ännu inte bekräftade.

Som följd svarar nu 56 procent av 2.000 tillfrågade kvinnor mellan 18 och 38 år att de aktivt undviker graviditet. 27 procent försöker inte undvika graviditet och 16 procent svarar att de inte vill bli gravida för tillfället oavsett zikan.

Zikavirus

174.000 smittade

Studien pekar också på att mörkhyade kvinnor i högre utsträckning undviker graviditet än vita kvinnor, något som enligt författarna bakom studien påminner om att mycket tyder på att epidemin slår hårdare mot mörkhyade än mot vita.

I somras hade uppskattningsvis 174.000 personer i Brasilien zika-smittats, enligt det brasilianska hälsodepartementet.

Zika har den senaste tiden konstaterats även i många andra länder. Sjukdomen har ofta inte så allvarliga konsekvenser förutom för den som är eller blir gravid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet