Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Hans Brun berättar om vem al-Qaida ledaren Ayman al-Zawahiri var. Foto: SVT

Detta har hänt: FBI:s mest eftersökta man i al-Qaida död

Uppdaterad
Publicerad

Den egyptiske kirurgen och teologen Ayman al-Zawahiri som hjälpte till att koordinera attackerna den 11 september 2001 har dödats av den amerikanska underättelsetjänsten CIA. Det här vet vi om honom och insatsen:

“Rättvisa har skipats”. Så säger USA:s president Joe Biden om drönarattacken som tog Ayman al-Zawahiris liv. Den 71-årige mannen är känd för att ha tagit över ledarskapet i terrorgruppen al-Qaida efter Usama bin Ladins död. Ayman al-Zawahiri är känd för att ha uppmanat unga muslimska män i USA och andra västländer att genomföra attacker i ljudinspelningar som spreds på nätet.

Vem var al-Zawahiri?

  • al-Zawahiri föddes i Kairo och blev redan som ung en framträdande röst bland radikala muslimer i Egypten. Under 80-talet lämnade han sitt hemland för att ansluta sig till den afghanska motståndsrörelsen, som stred mot den sovjetiska ockupationsmakten.  
  • Enligt Washington Post var han känd hos många amerikaner som “den andre mannen bakom al-Qaida”. I själva verket ledde han en egen militant terrororganisation som gjort dig skyldig till både terrorattentat och attacker mot civila innan han formellt anslöt sig själv; och sin organisation; till al-Qaida under 90-talet. Han tros ha varit drivande i arbetet med att utvidga gruppens terrortaktik mot väst.

Hur lärde han känna bin Ladin?

  •  al-Zawahiri lärde känna bin Ladin i slutet av 80-talet när al-Zawahiri behandlade den tidigare terrorledaren i Afghanistans grottor under sovjetiskt bombardemang. De båda männen undgick tillfångatagande när USA-ledda styrkor störtade Afghanistans talibanregering i slutet av 2001 efter attackerna den 11 september. 

Vad vet vi om insatsen?

  • Natten till tisdagen rapporterade AP att fem källor med insyn i underrättelsetjänsten CIA:s verksamhet informerat om att al-Zawahiri oskadliggjots. Attacken skedde i Kabul i lördags och ska inte ha inneburit några civila dödsoffer. En högt uppsatt källa inom den amerikanska administrationen uppger att al-Zawahiri dödades av en drönare när han stod på en balkong i Afghanistans huvudstad.  
  • Några timmar senare bekräftades uppgifterna om attacken av president Joe Biden som under ett tal meddelade att han dödats på hans order under lördagskvällen i amerikansk östkusttid.  – Rättvisa har skipats och den här terroristledaren har oskaddliggjorts. Människor världen över behöver inte längre frukta denna brutala och målmedvetna mördare, sade Biden.

Vad säger talibanerna?

  • Attacken fördöms nu av en talibansk talesman på Twitter som menar att Doha-avtalet, som beskriver villkoren för den amerikanska truppens tillbakadragande från Afghanistan, förbjuder anfall från USA.

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.