Detta har hänt: FN-skandalen och Anders Kompass

Uppdaterad
Publicerad

FN stängde av Anders Kompass efter att han flaggat om en rapport om hur franska soldater begått sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Efter att han lämnat rapporten till franska myndigheter stängdes han av FN. Det hela rullades upp som en av de största skandalerna i FN:s historia. Här är de viktigaste händelserna i historien.

Se hela avsnittet i SVT Play

UG – FN och övergreppen

Juli 2014: Rapporten om sexövergrepp kommer till Kompass

Anders Kompass arbetar som chef för fältavdelningen inom FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCR) och får in en rapport av en FN-utredare från hans avdelning. Rapporten handlar om hur soldater från franska fredsbevarande styrkor på FN-mandat, ska ha begått sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken mellan december 2013 och juli 2014.

23 juli 2014: Kompass informerar Frankrike

Anders Kompass informerar Frankrikes biträdande FN-ambassadör i Genève om rapporten och översänder rapporten till Frankrike efter en begäran från franska FN-delegationen. Han informerar också sin chef om att han översänt rapporten.

31 juli 2014: Förundersökning om sexövergreppen inleds

Franska justitiedepartementet meddelar att åklagare i Paris har inlett förundersökning kring hur flera unga pojkar ska ha blivit sexuellt utnyttjade av soldaterna i utbyte mot mat och pengar. Senare framkommer att ett 10-tal soldater misstänks för övergrepp.

11 mars 2015: Kompass chef vill att han säger upp sig

Kompass chef Zeid Ra’ad al-Hussein försöker få honom att säga upp sig efter att han lämnat över uppgifterna till Frankrike. Anders Kompass vägrar.

17 april 2015: FN stänger av Anders Kompass från sitt jobb

Anders Kompass stängs av från sitt arbete och anklagas för att ha läckt konfidentiell information och ha brutit mot FN:s regler genom att ha lämnat rapporten till Frankrike utan att anonymisera offer och vittnen. FN startar en internutredning.

6 maj 2015: Avstängningen av Kompass hävs

En FN-domstol beslutar att FN ska lyfta avstängningen av Anders Kompass och kommer samtidigt fram till att avstängningen är olaglig. Kompass kan tillfälligt återvända till sin tjänst medan internutredningen fortsätter.

22 juni 2015: FN tillsätter oberoende utredning

Efter att kritik kring FN:s behandling av Anders Kompass kommit från flera medlemsstater tillsätter FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon en oberoende utredning om avstängningen.

Augusti 2015: Fler uppgifter om sexövergrepp

Fler uppgifter om sexövergreppen i Centralafrikanska republiken blir offentliga. Flera unga flickor ska ha blivit gravida efter att ha våldtagits av soldater.

17 december 2015: Utredning friar Kompass

Den oberoende utredningen kommer fram till att Anders Kompass inte begått några fel utan handlat enligt rutinerna när han informerade franska åklagare om de misstänkta sexövergreppen. Att han överlämnade rapporten med namn på de utsatta barnen hade positiv effekt enligt utredningen.

Januari 2016: Internutredningen friar Kompass

FN:s interna utredning kommer fram till samma sak som den oberoende utredningen: Anders Kompass har inte begått några fel och blir helt rentvådd.

Mars 2016: FN skärper åtgärderna mot övergrepp

FN:s säkerhetsråd antar en resolution som säger att fredsbevarande styrkor ska skickas hem om det finns bevis för att soldaterna begått sexuella övergrepp.

7 juni 2016: Anders Kompass lämnar FN

Kompass väljer att avgå som chef inom FN:S avdelning för mänskliga rättigheter i Genève. Han säger till The Guardian att FN är en ansvarslös organisation som missbrukat sin auktoritet och inte visat någon ånger för sina handlingar. ”Det bekräftar tyvärr bristen på ansvarsskyldighet som är förankrad i FN”, säger Kompass.

5 juli 2016: UD anställer Kompass

Margot Wallström meddelar att Anders Kompass får jobb på utrikesdepartementet där han ska arbeta med att ta fram en ny Latinamerikastrategi.

Januari 2017: Franska åklagarmyndigheten saknar bevis för rättegång

Franska åklagarmyndigheten säger att de domare som utrett anklagelserna om sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken inte har hittat tillräckliga bevis för att starta rättegång. Det är nu upp till en sista domare i Paris att komma med sitt slutgiltiga besked, men med största sannolikhet läggs fallet ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – FN och övergreppen

Mer i ämnet