Detta har hänt i Zimbabwe

Uppdaterad
Publicerad

En militärkupp pågår i Zimbabwe och det handlar om en maktkamp om vem som ska efterträda den 93-årige Robert Mugabe. De som slåss om makten är presidentens fru Grace och vicepresidenten Emmerson Mnangagwa.

Skottlossning och tre explosioner hördes under natten till onsdagen i regeringskvarteren i huvudstaden Harare.

En armétalesman meddelade i den statligt styrda televisionen att president Mugabe och hans fru var gripna. I meddelandet sas även att det inte handlade om en militärkupp utan en aktion mot kriminella element i presidentens närhet.

Militärer i regeringskvarteren

Militärer har funnits utposterade vid regeringsbyggnaderna och vid parlamentet. Stämningen på gatorna i Harare och i landet har varit lugn och skolor och affärer har hållits öppna. Flygplatsen kontrolleras av militären men har varit igång för trafik.

Vicepresidenten tar över

Den sparkade vicepresidenten Emmerson Mnanagwa twittrade på onsdagen att han tillfälligt har tagit över ordförandeskapet i det styrande regeringspartiet ZANU-PF men det har ännu inte bekräftats av oberoende källor.

Han fick sparken den 6 november i år av presidenten och hans fru Grace, som utmanar honom om makten. Han gick i landsflykt av fruktan för sitt liv.

Kontrollerar militären

Eddie Cross, parlamentsledamot för oppositionspartiet Movement for Democratic Change, säger till BBC att det är vicepresident Mnangagwa som ligger bakom kuppen eftersom han kontrollerar militären.

Vicepresidenten har stått vid Mugabes sida sedan självständighetskampen och har haft rader av ministerposter sedan dess.

Victor Matemadanda, ordförande i den mäktiga krigsveterangruppen ZWVA, har hållit presskonferens i Harare, där han krävt att Robert Mugabe avsätts både som president och ledare för det styrande partiet Zanu-PF.

Mugabe i husarrest

Enligt Sydafrikas president befinner sig Robert Mugabe i husarrest. Det är mer oklart var landets första dam Grace Mugabe befinner sig. Enligt anonyma oppositionskällor som citeras av BBC har hon gått i landsflykt till Namibia.

”Militären har satt ner foten”

– Det är ingen tvekan om att militären tagit makten, säger Johan Ripås, SVT Nyheters Afrikakorrespondent, på plats i Harare.

– Militären har satt ner foten och gått in kraftfullt. De har genomfört ett effektivt maktövertagande. Stämningen är spöklik och väldigt få människor befinner sig ute på gatorna, säger Johan Ripås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.