Rysslandsutredning undersöker om ryska intressen eventuellt var inblandade i Donald Trumps presidentvalskampanj 2016. Foto: Brendan Smialowski/AFP/TT

Detta har hänt kring Trump och Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen, som amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast lade sig i valrörelsen 2016, har förföljt presidenten sedan han tillträdde 2017.

  • Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Trumps förre säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även den nu avskedade justitieminister Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och ställde sig därför utanför departementets Rysslandsutredning.
  • Vidare mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering för att diskutera ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.
  • I maj i 2017 avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med ”Rysslandgrejen” att göra. Enligt Comey bad presidenten honom ”släppa” utredningen av Michael Flynn.
  • Senare samma månad utsåg USA:s justitiedepartement den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av ”den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor”. Muellerutredningen har lett till flera åtal, bland annat mot Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och Trumps advokat Michael Cohen.
  • Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland och kallat Muellers utredning för en häxjakt.
  • I början av mars dömdes Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, som tidigare fällts för för bankbedrägerier och skattebrott, till 47 månaders fängelse. Åtalet väcktes inom ramarna för Rysslandsutredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet