Särkilde åklagaren Robert Mueller utreder rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

Uppgift: Mueller-bevis läckte på nätet – Ryssland anklagas

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals filer från den pågående Mueller-utredningen har lagts upp och delats på nätet, uppger amerikanska åklagare enligt The Guardian.

Syftet ska ha varit att misskreditera den särskilde åklagarens Rober Muellers så kallade Rysslandsutredning, som undersöker om ryska intressen eventuellt var inblandade i Donald Trumps presidentvalskampanj 2016.

Enligt en anmälan som åklagare kopplade till utredningen lämnade in på onsdagen, har mer än 1 000 filer innehållande utredningsmaterial lagts upp på en fildelningssajt och marknadsförts via mikrobloggen Twitter.

Trump och Ryssland

Syfte: Att misskreditera

”Du kan se alla filer som Mueller har om den ryska inblandningen och IRA. Trevlig läsning”, skrev det numera nedlagda twitterkontot.

Enligt anmälan kan syftet med läckan ha varit att framställa Mueller-utredningen som ett fiasko och att de läckta dokumenten var allt utredarna hade att komma med.

Den läckta iformationen bedöms inte som speciellt känslig men av den art att utredarna var tvungna att dela den med advokater som försvarade misstänkta ryska hackare. Filerna har dock aldrig varit tillgängliga offentligt, skriver The Guardian.

Rysk ip-adress

Enligt Mueller-utredarna har FBI har inte hittat några bevis för att amerikanska servrar innehållande filerna blivit hackade. I stället hävdar man att det är någon på rysk sida som läckt. Kontot som laddade upp materialet ska också ha varit registrerat på en ip-adress i Ryssland.

Mueller kräver nu att de advokater som försvarar de ryska intressen som misstänks ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet, bland annat IRA (Internet Research Agency) inte längre ska få tillgång till ”känsliga” bevis som utredarna samlat in.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet