Den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia dog den 16 oktober 2017. Än är fallet inte löst. Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters/TT

Detta har hänt: Mordet på maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia

Uppdaterad
Publicerad

Den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia dödades av en bilbomb den 16 oktober 2017. Flera personer har gripits under utredningens gång och den 14 oktober dömdes två bröder till 40 år fängelse vardera.

 • 16 oktober 2017: Daphne Caruana Galizia dödas i sin bil i en kraftig explosion.
 • 17 oktober 2017: EU fördömer mordet och Malta kopplar in utländsk hjälp på grund av känsligheten i fallet. Caruana Galizia har bland annat skrivit om gåvor och pengar från den mäktiga presidentfamiljen i Azerbajdzjan till Maltas premiärminister Joseph Muscats, hans hustru och kopplingar mellan oppositionsledaren Adrian Delia och en prostitutionsring i London.
Maltas premiärminister Joseph Muscat. Foto: Jonathan Borg/AP/TT
 • 18 oktober 2017: Joseph Muscat anklagas av Caruana Galizias son för att ha varit delaktig i sin mammas död. Muscat tillstår att hon var hans ”största motståndare”. Samtidigt lovar han att gärningsmännen ska hittas och ställas inför rätta.
 • 24 oktober 2017: En tyst minut hålls till minne av Daphne Caruana Galizia när EU-parlamentet inleder sin session. Talman Antonio Tajani säger att han förväntar sig att myndigheterna på Malta gör sitt yttersta för att lösa mordet. Ingen är gripen.
 • 4 december 2017: Joseph Muscat meddelar att tio personer har gripits. Alla gripna är maltesiska medborgare och kända av polisen sedan tidigare.
 • 5 december 2017: Tre män åtalas för mordet. Övriga sju personer har släppts. Utredningen fortsätter.
 • 18 november 2018: Polisen på Malta identifierar en grupp på minst tre personer, misstänkta för att ha planerat mordet på Daphne Caruana Galizia, rapporterar The Sunday Times of Malta. Tre män som misstänks ha fått i uppdrag att utföra mordet har suttit häktade i snart ett år. Samtliga nekar till inblandning.
 • 18 juli 2019: De tre männen som suttit häktade sedan december 2017 åtalas nu för mordet. Samtliga nekar fortsättningsvis till brott.
 • 21 september 2019: Maltas regering tillsätter en kommission som ska se över om mordet på Daphne Caruana Galizia skulle kunna ha förhindrats. I juni krävde Europarådet att landet tillsätter en kommission med anledning av rättssäkerheten. Polisen försöker fortfarande ta reda på vem som beordrat dådet.
 • 20 november 2019: En av Maltas mest kända affärsmän, Yorgen Fenech, grips i utredningen om mordet på Daphne Caruana Galizia. Dagen innan erbjöd regeringen straffrihet åt en misstänkt inblandad om han delar med sig av bindande bevis för vem som ligger bakom mordet.
Affärsmannen Yorgen Fenech greps på en yacht när han är på väg från Malta den 20 november 2019. Foto: Jonathan Borg/AP/TT
 • 26 november 2019: Stabschefen till Maltas premiärminister, Keith Schembri, lämnar in sin avskedsansökan. Fenech och Schembri ska ha ekonomiska kopplingar till varandra. Turistminister Konrad Mizzi avgår också och finansminister Christian Cardona aviserar en timeout.
 • 28 november 2019: Joseph Muscat kallar till krismöte. Keith Schembri släpps på fri fot.
 • 29 november 2019: Joseph Muscat säger till sina medarbetare att han kommer att avgå inom kort.
 • 30 november 2019: Affärsmannen Yorgen Fenech anklagas formellt för att ha varit inblandad i mordet och blir den första som ställs inför rätta för att ligga bakom mordplanerna.
 • 1 december 2019: Joseph Muscat meddelar i en tv-sändning att han kommer att avgå som Maltas premiärminister. Beskedet kommer efter att tusentals människor protesterar ännu en gång i Valletta.
 • 14 oktober 2022: Två bröder döms till 40 års fängelse vardera efter att ha erkänt mordet.
Demonstrationen i Valletta på söndagen var den åttonde på de senaste tolv dagarna. Foto: AP/TT

Daphne Caruana Galizia

Maltesisk journalist som granskat och rapporterat om korruption i landet. Hon drev en populär blogg där hon bland annat publicerade uppgifter om misstänkt korruption i premiärminister Joseph Muscats innersta krets. Dog av en bilbomb den 16 oktober 2017.

Joseph Muscat

Maltas premiärminister sedan 2013. Lovade tidigt att avgå om det påvisas några som helst kopplingar mellan honom och mordet. När protesterna växte meddelade han till slut en plan för att lämna ifrån sig makten.

Yorgen Fenech

Blev uppmärksammad i samband med Panamadokumenten, en skandal som briserade 2016 och där den maltesiskt affärsmogulens namn förekom i en skuldhärva som inkluderade högt uppsatta maltesiska politiker och Fenechs Dubai-listade bolag 17 Black.

Keith Schembrik

Tidigare stabschef till Maltas premiärminister Joseph Muscat. Greps tidigare och har ekonomiska band till Yorgen Fenech.

Källa: TT, Reuters, Times of Malta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.