Maltas premiärminister Joseph Muscat meddelar att han avgår. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: TT

Maltas premiärminister avgår efter mordhärva

Uppdaterad
Publicerad

Maltas premiärminister Joseph Muscat kommer att avgå till följd av den senaste utvecklingen kring mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. Beskedet kommer efter att tusentals människor protesterat på nytt i Valletta.

Muscat tillkännager en tidsplan för att lämna ifrån sig makten i ett tv-sänt framträdande på söndagskvällen, rapporterar maltesiska medier och Reuters. Han kommer att be sitt Labourparti att inleda en process för att välja en ny ledare den 12 januari – och någon gång efter det avgå både som premiärminister och partiledare.

– Det här är vad landet behöver i detta skede, säger Muscat.

Trycket har ökat på Muscat de senaste veckorna, när utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia för två år sedan tagit nya kliv och flera regeringsföreträdare kommit att figurera i den.

När tusentals människor marscherade genom huvudstaden Valletta på söndagen – skanderandes slagord mot korruption och ”maffiastyret” – gick den mördade journalistens föräldrar och anhöriga i täten, rapporterar public service-kanalen TVM. Deras budskap var att Muscat stått i vägen för rättvisan i mordutredningen.

Misstänkt anklagar regeringen

Det var den 16 oktober 2017 som Daphne Caruana Galizia dödades när en bomb exploderade i hennes bil när hon satt i den.

Tre personer som greps kort därpå anklagas för att ha placerat ut bomben och detonerat den, men frågan som kvarstår efter två år är vem som ville att de skulle mörda journalisten.

I lördags anklagades den inflytelserika affärsmannen Yorgen Fenech formellt för att ha varit med och planerat mordet. Han är den enda som ställts inför rätta för det hittills.

I samband med att Fenech greps förra veckan avgick Keith Schembri, premiärminister Muscats stabschef och ”högra hand”, samt turismministern Konrad Mizzi. Bägge har tidigare avslöjats med ljusskygga ekonomiska kopplingar till Fenech.

Fick delta i möten

Yorgen Fenech nekar till inblandning, säger att brottsutredningen är politiskt styrd och pekar ut Schembri som hjärnan bakom journalistmordet. Schembri greps kort efter sin avgång, men släpptes senare och sades inte längre vara intressant för utredningen.

Premiärminister Muscat har kritiserats för att ha låtit Keith Schembri delta i slutna möten om mordutredningen även efter att Fenech gripits, trots att det då var känt att han och Fenech hade kopplingar.

Melvin Theuma, en taxiförare som säger sig ha agerat mellanhand vid beställningen av mordet, har benådats av regeringen i en uppgörelse som innebär att han inom kort kommer att vittna. Han förekommer bland annat på bild med Keith Schembri, en bild som demonstranter lyfter fram på olika plakat.

Partiet bakom Muscat

Medieuppgifter har i flera dagar gjort gällande att premiärminister Muscat är på väg att meddela sin avgång, men från hans håll var det länge tyst. Hans parti Labourpartiet uttryckte tidigare på söndagen att det hade fortsatt förtroende för honom. När den upprörda folkmassan passerade partihögkvarteret i Valletta bommades fönstren igen, skriver Times of Malta.

En delegation från EU-parlamentet är på väg till Malta för att granska rättsväsendets oberoende och uppgifterna om korruption på högsta nivå. Malta är en del av Europa, konstaterar den nederländska EU-parlamentarikern Sophie in't Veld, som leder delegationen.

”Detta berör oss alla”, skriver hon på Twitter enligt Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer