Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Orbáns närmaste minister pressades av journalister under torsdagen. Hör SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick om vad Ungern behöver av Sverige för att godkänna Nato-ansökan. Foto: LUDOVIC MARIN

Detta uppges Orbán vilja ha – för att ratificera Sveriges ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Än hänger Sveriges Natomedlemskap på Ungern. Landets premiärminister Viktor Orbán och svenska statsministern Ulf Kristersson träffades under torsdagen i Bryssel – men tycks ha svårt att få till ett möte.

Under torsdagens extrainsatta EU-toppmöte i Bryssel befann sig både statsminister Ulf Kristersson (M) och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Men de tycks inte ha bokat in något möte gällande Sveriges medlemskap i Nato – och det råder oklarheter huruvida Ungern vill göra en omröstning inom en snar framtid eller inte.

Sverige på ungerska dagordningen på måndag

Tidigare under torsdagen meddelande det ungerska parlamentet att de kommer att hålla ett extrainsatt möte nu på måndag på oppositionens uppmaning. Då skulle Sveriges Natoansökan finnas på dagordningen, hette det då.

Efter ett möte med Viktor Orbán i Bryssel under torsdagen menade Ulf Kristersson att det lagt grunden för framtida samtal för att bland annat diskutera näringslivsintressen och Jas 39 Gripen som båda länderna har och hur länderna ska agera i Nato.

– Det naturliga är att träffas när vi har blivit medlemmar, vi har mycket mer att prata om när vi är medlemmar.

Ungerns Fidesz: Vill vänta med omröstning

Och det senaste budet kom på torsdagseftermiddagen. Ungerns regeringsparti Fidesz meddelande att de ”tänker väntar med omröstning” tills Ulf Kristersson och Viktor Orban har haft ”ett möte”, uppgav partiet i ett mejl till Reuters.

Så varför dessa turer fram och tillbaka gällande Sveriges Natomedlemskap?

Enligt Viktor Orbans närmaste minister Gergely Gulyas är det varken Gripenflyg eller F-16 stridsflyg det handlar om, sa han under en presskonferens som den ungerska regeringen håller i veckovis.

Hör SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick förklara vad det är Ungern egentligen vill ha, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.