Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar Turkiets agerande Ungern? Hör Rudolf Berkes, analytiker vid ungerska tankesmedjan Political Capital. Foto: Denes Erdos

Ungerska analytikern: ”Oerhört pinsamt för Orbán”

Uppdaterad
Publicerad

Ungern verkar ha lämnats utanför när Turkiets sa ja till ett svenskt medlemskap i Nato. Det menar Rudolf Berkes, analytiker vid ungerska tankesmedjan Political Capital.

– Det är mycket pinsamt för Orbán, säger Berkes.

Vid lunchtid på tisdagen, när mycket tydde på att turkiska parlamentet skulle rösta för ett ja till ett svenskt Natomedlemskap, kom en plötslig invit från Ungern.

Landets premiärminister Viktor Orbán bjöd in statsminister Ulf Kristersson till Ungern för att ”utbyta åsikter om alla våra gemensamma intressen”.

Sverige och Nato

”Krishantering”

Analytikern Rudolf Berkes tolkar agerandet som krishantering från den ungerska regeringen.

– Det undergräver i hög grad tanken på att den skulle finnas ett nära samarbete mellan parterna, säger Rudolf Berkes och syftar på relationen mellan Turkiet och Ungern.

Natobesked dröjer

I onsdags talade Orbán med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och han upprepade då, enligt egen utsago, att Ungern stöder ett svenskt Natomedlemskap.

Ungerns Natobesked ser dock ut att dröja. Ett Ja till Sverige kräver beslut i det ungerska parlamentet och där är det vinteruppehåll till den 26 februari. Viktor Orbán kan kalla till en extraomröstning men det finns just nu inga tecken på detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet