Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På vilket sätt är Leopard 2 bättre än ryska T-72? Foto: Ryska försvarsdepartementet/EPA

Detta vet vi om Leopard-stridsvagnarna

Uppdaterad
Publicerad

I veckan bekräftade Tyskland att man kommer att leverera stridsvagnen Leopard 2 till Ukraina. Ett beslut som banar väg för flera länder att leverera sina lager av Leopard-stridsvagnar.

Stridsvagnen Leopard 1 började användas 1965. Modellen Leopard 2 började sedan tillverkas på 1970-talet, då för den västtyska arméns räkning.

• Sverige köpte Leopard 2-systemet år 1994. Här har de fått beteckningarna stridsvagn 121 och 122.

Kriget i Ukraina

Leopard 2 väger över 60 ton, kan färdas i upp emot 70 kilometer i timmen och träffa mål på ett avstånd på upp till fyra och en halv kilometer. När kanonen riktas framåt är stridsvagnen nästan elva meter lång. Ralf Raths, chef vid stridsvagnsmuseet i tyska Munster, menar att Leopard 2 är mer rörliga än Rysslands stridsvagnar.

– Föreställ dig en boxare som inte kan röra sig fritt i ringen, utan bara i en riktning. Den andra boxaren, som kan röra sig i alla riktningar, har en stor fördel, säger han till nyhetsbyrån AP.

• Leopard 2 har ett torn som kan vridas 360 grader och som riktas elektriskt. Besättningen består av fyra personer: En förare i förarutrymmet i chassit, samt en vagnchef, en skytt och en laddare uppe i tornet.

• Omkring 20 stater har haft, har eller ska få Leopard 2, däribland Danmark, Finland, Nederländerna, Norge, Polen, Turkiet och Sverige. De länder som kommer att skicka Leopard- stridsvagnar till Ukraina är oklart men efter Tysklands godkännande väntas flera av Ukrainas givarländer att följa efter. USA har bekräftat att de kommer att skicka avancerade stridsvagnar av modellen M1 Abrams och Storbritannien ska i sin tur skicka sina tunga stridsvagnar av typen Challenger 2.

• Leopard 2 har i sin tur undervarianter, de som används numera kallas 2A4 till 2A7.

Källor: TT, Försvarets materielverk, Försvarsmakten, KMW

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet