Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter i USA: ”Inledningsvis var inte det amerikanska försvaret intresserade av att skicka de här stridsvagnarna” Foto: SVT

SVT:s USA-korrespondent: ”En upptrappning av stödet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter påtryckningar från Tyskland har nu USA beslutat att skicka 31 Abrams-stridvagnar till Ukraina. Enligt SVT:s USA-korrespondent Stefan Åström är det mycket avancerade stridsvagnar.

– Det krävs lång utbildning, det krävs ett stort underhåll för att hantera de här stridsvagnarna, säger han.

På onsdagskvällen uppgav USA:s president Joe Biden att landet skickar 31 Abrams-stridsvagnar till Ukraina, enligt flera nyhetsbyråer.

– Det här är helt klart en upptrappning av stödet till Ukraina, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åström i SVT Nyheter Direkt.

Beskeden kommer samma dag som Tyskland meddelat att man kommer att leverera Leopard 2 till Ukraina. Även Norge bekräftade under onsdagskvällen att man planerar att skicka Leopardvagnar.

Avancerad teknik

Enligt Stefan Åström är det mycket avancerade stridsvagnar som nu ska skickas till Ukraina.

– Det krävs lång utbildning, det krävs ett stort underhåll för att hantera de här stridsvagnarna, säger han.

Det kommer att dröja innan vagnarna når Ukraina och det är osäkert om de hinner vara på plats inför den förväntade ryska våroffensiven. Biden lovade att USA ska förse Ukraina med all utbildning och utrustning som krävs för att stridsvagnarna ska kunna börja användas.

– Det krävs fyra personer för att styra stridsvagnarna. Det är en väldig omställning för den ukrainaska militären att få så här avancerade stridsvagnar, säger Stefan Åström.

Spricka i USA:s opinionen

Den amerikanska opinionen har varit enig bakom landets stöd till Ukraina, men nu börjar en spricka märkas i kongressen.

– Republikaner börjar uttala sig. Bland annat talmannen i representanthuset säger att ”vi kan inte för all framtid skriva öppna checkar till Ukraina”, säger Åström.

Diskussionen om hur stora stöd USA egentligen ska ge Ukraina kommer sannolikt intensifieras eftersom den amerikanska ekonomin är pressad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer