Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oscar Jonsson förklarar vad de nya vapenleveranserna till Ukraina betyder för krigets fortsatta utveckling.

USA presenterade stort stödpaket till Ukraina från flera länder

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsministrar från de länder i Nato som erbjuder Ukraina militärt stöd hade på fredagen ett möte i Tyskland där de kom överens om nya militära donationer till Ukraina. USA:s försvarsminister Lloyd Austin presenterade på en pressträff ett av de största stödpaketen hittills.

– Alla dagens nyheter är ett direkt resultat av vårt arbete i kontaktgruppen. Detta handlar inte bara om Ukrainas säkerhet, det handlar också om europeisk och global säkerhet.

På en pressträff presenterade USA:s försvarsminister LLoyd Austin ett paket på 2,5 miljarder dollar, motsvarande nära 26 miljarder kronor. Paketet innehåller bland annat 59 stridsfordon av modellen Bradley, 53 så kallade MRAP:s (mintåliga fordon) och 350 bepansrade fordon av modellen Hummer.

Austin meddelade också att flera länder, som Frankrike, Tyskland, England, Nederländerna och Kanada, har bidragit med donationer i form av luftförsvar. Han nämnde även Sveriges beslut att donera stridsfordon, samt längre fram artiellerisystemet Archer.

Ukrainas önskan om stridsvagnar

Ukraina har uttryckt en stark önskan om att få fler stridvagnar, vilket också har varit i fokus under mötet.

– Vi ligger på för att möta Ukrainas förfrågan om att få stridsvagnar och andra bepansrade stridsfordon, sade Lloyd Austin under sitt tal.

Han berömde Storbritannien för beslutet att skicka stridsvagnar av modellen Challenger 2 men berättade att Tyskland ännu inte beslutat om godkännande att skicka de omtalade Leopard-stridsvagnarna.

Största stödpaketet – trots det besvikelse

Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan, säger att stridsfordon är det viktigaste Ukraina kan få just nu.

– Det här stödpaketet är det största som presenterats sedan kriget startade.

Samtidigt kom inte det besked från Tyskland som Ukraina och flera andra länder väntat på, närmare bestämt ett godkännande att skicka Leopard-stridsvagnar till Ukraina. Flera länder i Europa har sådana stridsvagnar, men kan alltså i dagsläget inte donera dessa till Ukraina.

Polens utrikesminister Zbigniew Rau twittrade på fredagen att ukrainskt blod är ”priset för tvekan över Leopard-leveranser”

Oscar Jonsson säger att flera länder varit besvikna på att Tyskland inte har varit redo att godkänna förflyttningar av Leopard-stridsvagnarna.

– Men frågan är inte helt avgjord och den kan komma att godkännas inom några dagar.

SVT Nyheter sände direkt från hela pressträffen, du kan se den här.

Se vad Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan, säger om stödpaketet i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.