Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är stridsvagnen Leopard 2. Foto: NTB/TT

Här är tyska stridsvagnen Leopard 2 som Ukraina vill ha

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina behöver tunga stridsvagnar – och när allierade i väst samlas för att avgöra framtidens militära stöd till Ukraina ligger fokus på tysktillverkade Leopard 2.

Flera länder har öppnat för att skicka stridsvagnen till Ukraina, men godkännande krävs av producenten Tyskland.

Leopard 2 anses av många vara den bästa och mest effektiva stridsvagnen i världen. Totalt har det tillverkats cirka 3 500 stycken och stridsvagnsmodellen finns hos flera av Ukrainas givarländer.

Skulle väst förse Ukraina med stridsvagnen kan det bli mycket betydelsefullt.

– Det kan ge Ukraina starka fördelar för att fortsätta sina motoffensiver, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring.

Möts på militärbas

Under fredagen träffas försvarsministrarna för länderna som bistår Ukraina med vapen på den amerikanska militärbasen Ramstein i västra Tyskland. Ukraina och många Nato-allierade hoppas att Tysklands nyutnämnda försvarsminister, Boris Pistorius, då ska ge klartecken också för Leopardstridsvagnarna.

Svenska försvarsmakten har 120 stycken Leopard 2 – här kallad Stridsvagn 122. I klippet hör du Marcus Bill vid P7-regementet om stridsvagnens fördelar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet