Den växtätande Dreadnoughtus schrani tros ha levt för 77 miljoner år sedan och är en av de största dinosaurierna man någonsin funnit. Foto: Mark Klingler/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Dinosaurie tyngre än ett flygplan har hittats

Uppdaterad
Publicerad

En ny jättedinosaurie har upptäckts i Argentina. Besten, som vägde 60 ton och var 26 meter lång, kan vara det största landlevande djur som någonsin levt.

Det mest anmärkningsvärda är dock att kroppsskelettet är så välbevarat, konstaterar forskarna i Scientific Reports. Mer än 70 procent av benen finns bevarade, vilket ska jämföras med de mer fragmentariska rester man funnit från djur av denna storleksordning tidigare.

Resultatet imponerar

Det har gjort att forskarna lyckats beräkna vikten och längden med en osedvanlig precision. Och resultatet imponerar. Dreadnoughtus schrani, som djuret kallas efter de brittiska slagskeppen i början av förra seklet, var 26 meter lång och vägde hela 59.300 kilogram – motsvarande tolv fullvuxna afrikanska elefanter.

– Dreadnoughtus schrani var ofattbart stor. Analyserna visar dessutom att den inte hade växt färdigt när den dog. Det här är på långa vägar det bästa exemplet vi har på de största djur som någonsin vandrat på denna planet, säger Kenneth Lacovara vid Drexel University i USA.

Levde för 77 miljoner år sedan

Fossilet upptäcktes redan 2005 i södra Patagonien i Argentina, men det är först nu som analyserna är klara. Bland annat har forskarna scannat alla skelettdelar och ”monterat” i hop dem med hjälp av datorer.

Den växtätande Dreadnoughtus schrani tros ha levt för 77 miljoner år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer