Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

En kvinna står vid en förstörd bro vid byn Bohorodychne i Donetskregionen. Orten hade 600 invånare innan invasionen, idag bor endast 18 personer där. Foto: Oleg Petrasyuk/TT

Överblick

Lavrov: USA-vapen används redan utanför zonen

Ukraina har redan använt amerikanska vapen vid attacker utanför konfliktzonen och emot rysk civil infrastruktur. Det uppger Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov.

Lavrov uttalade sig för rysk statlig tv men angav ingen specifik händelse eller plats för att backa upp sitt uttalande.

Här om dagen uppgavs att USA:s utrikesminister Anthony Blinken öppnar för att verka för att förbudet mot att använda amerikanska vapen inne i Ryssland lyfts.

Första kullen USA-utbildade F-16-piloter färdiga

Den första kullen ukrainska piloter har utexaminerats från USA:s F-16-utbildning i Arizona, berättar en tjänsteman från nationalgardet för tidningen Air & Space Forces Magazine.

Den 162:a flygflottiljen i Tucson, Arizona, är det amerikanska
flygvapnets utbildningsenhet för utländska F-16-piloter.

Hur många piloter som tog examen eller när de gjorde det sägs inte på grund av operativ säkerhet.
Vissa europeiska länder utbildar också ukrainska piloter som så småningom kommer att flyga F-16.

F-16-plan. Foto:  Ole Berg-Rusten/NTB
Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Markerad händelse

Källor till Reuters: Putin öppen för vapenvila

Den ryske presidenten Vladimir Putin är öppen för att förhandla om vapenvila för att frysa nuvarande frontlinjer, uppger fyra anonyma källor för nyhetsbyrån Reuters.

Ukrainas utrikes- och försvarsministerium har inte kommenterat uppgifterna.

Ukraina har dock tidigare sagt att det inte är aktuellt med en vapenvila så länge Ryssland fortfarande ockuperar ukrainska områden, inklusive Krimhalvön.

I juni hålls en fredskonferens i Schweiz där Ukrainas framtid ska diskuteras. Ryssland har inte blivit inbjudna och Zelenskyj har sagt att Putin inte borde komma, men har däremot uppmanat Kina att närvara.

Markerad händelse

Färre fångar i ryska fängelser

Antalet fångar i ryska fängelser minskade med 58.000 förra året, enligt ryska oberoende medier. En utveckling som fortsätter i takt med att fler fångar rekryteras till kriget i Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Totalt har 105.000 fångar släppts under 2022-2023, enligt medierna som hänvisar till data publicerad i en officiell tidning om ryska fängelser.

Ryssland som har ett av världens högsta antal fångar och ett vidsträckt område med fångläger började rekrytera fångar till den ukrainska fronten 2022.

Foto: AP Illustration/Peter Hamlin
Foto: AP Illustration/Peter Hamlin
Markerad händelse

Orban: Osannolikt med ryskt Nato-angrepp

Rädslan för att Ryssland skulle attackera något Natoland är obefogad menar Ungerns premiärminister Viktor Orban. Han tillägger att Ukrainakriget är inne på sitt tredje år och visar på Rysslands begränsningar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Orban säger i en intervju i landets statliga radio att Natos militära kapacitet vida överstiger Ukrainas och därför är det osannolikt att Ryssland eller något annat land skulle attackera Nato.

Ungern som är medlem i EU och Nato har nekat militärt stöd till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina inleddes.

En lettisk serviceman med Nato-flaggan vid ett jubileum.
En lettisk serviceman med Nato-flaggan vid ett jubileum. Foto: EPA/Toms Kalinis/EPA
Markerad händelse

Biden kan missa toppmöte om Ukraina

USA:s president Joe Biden kommer troligen inte till toppmötet om fred i Ukraina den 15-16 juni i Schweiz. Det rapporterar Bloomberg och hänvisar till källor, skriver Kyiv Independent.

Enligt nyhetstjänsten kolliderar konferensen med ett event för att samla in pengar till Bidens presidentkampanj. Enligt Bloomberg väntas Biden delta där tillsammans med bland annat skådespelarna Julia Roberts och George Clooney.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan säger att han inte ännu kan bekräfta Joe Bidens medverkan i toppmötet i Schweiz.

USA:s president Joe Biden vinkar.
USA:s president Joe Biden. Foto: Michael Reynolds/EPA
Markerad händelse

Ukraina lånar ytterligare 4,5 miljarder dollar av IMF

Enligt Ukrainas utrikesdepartement kommer landet att få låna ytterligare 4,5 miljarder dollar från Internationella valutafonden (IMF), rapporterar Kyiv Independent.

IMF beviljade i mars 2023 ett fyraårigt lånepaket
värt 15,6 miljarder mellan 2023-2027 till Ukraina. Det var då det första lånet som har beviljats till ett land i krig.

Målet med lånet är att hjälpa Ukraina med stabilitet under kriget, stötta landets återhämtning efter kriget och främja ekonomisk tillväxt.

Räddningspersonal bär bort en kropp i ett område kring ett tryckeri i staden Charkiv, som under torsdagen utsattes för ryska attacker. Enligt regionsguvernören ska minst sju personer ha dött.

Räddningspersonal och ett dödsoffer vid nedslagsområdet
Foto: Sergey Kozlov/EPA/TT
Markerad händelse

Fler konstaterade dödsfall i Charkiv

Dödstalet räknas upp efter de ryska attackerna mot Charkiv, Ukrainas näst största stad belägen i nordöstra delen av landet, och Liubotyn. Sju uppges nu ha dött. Uppgifterna kommer från regionsguvernören Oleh Syniehubov, som skriver i sin Telegramkanal att över tio har skadats.

Enligt guvernören träffades ett stort tryckeri i staden Charkiv och det ska inte finnas några militäranläggningar i närheten.

"En extremt brutal rysk attack", kommenterar president Volodymyr Zelenskyj på X.

Ukrainska räddningsarbetare vid platsen
Foto: Sergey Kozlov/EPA/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Övar för skolans avslutningsbal - har väskorna packade för att snabbt kunna fly

För två år sen nådde ryska trupper ända fram till Charkivs utkanter och invånarna levde under jord, innan en motoffensiv tvingade bort dem.

I dag är rädslan och stressen tillbaka efter att Ryssland vunnit mark i norr – men livet måste på något vis ändå fortsätta, och när SVT:s team besöker staden är studenter i full färd med att öva inför skolans avslutningsbal.

Hör vännerna Polina och Maryna om tankarna på framtiden.