Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Bert Sundström om tre saker som kan påverka kriget i Ukraina. Foto: TT/SVT

Kriget i Ukraina

Kristersson utesluter inte stridsflyg på sikt

Statsminister Ulf Kristersson (M) är på plats vid EU-toppmötet i Bryssel. Enligt honom är det viktigt att unionen fortsätter att skicka vapen till Ukraina.

- Budskapet är att Europa håller ihop för Ukraina, säger han till SVT Nyheter.

Till TT säger Kristersson att han inte utesluter att Sverige skickar stridsflyg till Ukraina på sikt. Men han betonar att det inte är aktuellt i dagsläget.

- Just nu är den frågan inte aktuell för svensk del, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Överblick

Pinnat inlägg

Hur stor del av Ukraina har Ryssland tagit?

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu och ytterligare kartor som ger kontext till kriget:

EU:s utrikeschef: Ryssland inte redo att förhandla

Ryssland kommer inte vilja förhandla så länge de fortfarande försöker att vinna kriget, säger EU:s utrikeschef, Josep Borrell, på måndagen. Han säger att han "inte är optimistisk" gällande den kommande utvecklingen av konflikten, rapporterar Reuters.

- Ryssland kommer inte att gå in i en förhandling förrän man har försökt vinna kriget, säger Borrell.

Ryssland har upprepade tillfällen signalerat att de inte kommer avbryta förrän deras militära mål har uppnåtts, enligt Borell.

Markerad händelse

Lukasjenko: "Kärnvapen till alla"

Belarus president Alexandr Lukasjenko lovar att alla som ställer sig på Belarus och Rysslands sida kan få kärnvapen.

"Det är väldigt enkelt. Om ni går med i unionen mellan Ryssland och Belarus så blir det kärnvapen till alla", sa Lukasjenko i rysk tv i dag enligt NBC News.

Kommentaren kommer som ett svar på att Kazachstans president Kassym Tokayev sagt att Belarus och Ryssland "har en så nära relation att de till och med delar på kärnvapen mellan sig".

Lukasjenko sa förra veckan att ryska kärnvapen är på väg att placeras i Belarus.

Wikipedia stämmer rysk censurmyndighet

Stiftelsen Wikimedia Foundation har i dag lämnat in en stämningsansökan mot den ryska riksåklagaren och den ryska censurmyndigheten Roskomnadzor för att de blockerar information på Wikipedia.

Det skriver Reuters med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ukrainas fredskrav: Demilitariserad zon i Ryssland

En nyckelfråga för en fredlig överenskommelse i ett läge där kriget är över är införandet av en demilitariserad zon - i Ryssland.

Det skriver Zelenskyjs rådgivare Mychaljo Podoljak som deltog i förhandlingarna mellan länderna förra våren när Ryssland invaderade Ukraina.

För att garantera säkerheten och förebygga framtida aggressioner menar Podoljak att en 100 till 120 kilometer lång demilitariserad zon ska införas på den ryska sidan av gränsen i regionerna Belgorod, Bryansk, Kursk och Rostov.

Zonen föreslås kontrolleras av internationella bevakare i ett första läge, skriver Podoljak.

Danmark skickar fler miljarder till Ukraina

Den danska regeringen ska öka stödet till Ukraina med 7,5 miljarder danska kronor i år, säger statsminister Mette Frederiksen (S) till DR.

Det motsvarar cirka 11,6 miljarder svenska kronor. Nästa år vill den danska regeringen tillföra ytterligare 10 miljarder danska kronor.

- Kriget i Ukraina är vid en kritisk tidpunkt med en allvarlig situation på slagfältet. Därför är Ukraina i behov av allt stöd som de överhuvudtaget kan få, säger Frederiksen.

Markerad händelse

Putins nya lag - gör val i östra Ukraina möjligt

President Vladimir Putin har skrivit under en ny lag som gör det möjligt att hålla val i områden där undantagstillstånd gäller, rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån RIA.

Detta gör det möjligt för Ryssland att arrangera "val" i de regioner landet ockuperat i östra Ukraina, något som är planerat till september i år.

I oktober förra året annekterade Ryssland Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja - ett brott mot internationell rätt. Detta efter att man hållit skenomröstningar i de ukrainska regionerna om anslutning till den ryska federationen.

Historikern: Putins kartpropaganda är falsk

”Det är ett välkänt faktum. Innan det här fanns inget Ukraina” säger Vladimir Putin, och sveper med handen mot en gammal karta som ligger utrullad på bordet framför honom.

Men Ukraina är visst med på kartan, menar Magnus Linnarsson, docent i historia vid Stockholms universitet. Dessutom går Putin i sin egen fälla.

I videon nedan förklarar Magnus Linnarsson vad man kan hitta på presidentens propagandakarta. Läs artikeln här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukrainska ilskan: Dela inte bilder av luftvärnet

Andrij Jermak, stabschef för det ukrainska presidentkansliet, är en av flera myndighetsaktörer som under dagen reagerat mot att bilder av det ukrainska luftvärnet delas i sociala medier.

"Ansvarslösheten hos vissa som för siffrornas skull publicerar bilder och filmer av luftvärnsoperationer är överraskande", skriver han på Telegram.

"Dessa handlingar är skadliga. De utgör ett hot mot försvarskapaciteten."

Enligt Ukrainas militär ska man inte dela bilder av luftvärnssystem eller när de används för att skjuta ner fientliga projektiler. Detta då materialet kan användas av ryssarna på flera olika sätt.

Markerad händelse

Nya explosioner i Kiev - flyglarm i flera regioner

Flera höga explosioner hördes i centrala Kiev under förmiddagen. Bråte från nedskjutna raketer ska ha orsakat åtminstone en brand i ett hus i stadens östra delar.

Enligt stadens borgmästare, som i samband med flyglarmen uppmanade invånarna att ta sig till skyddsrummen, ska en person ha skadats.

Flyglarm har hittills under dagen utfärdats i Ukrainas centrala, västra, östra och norra regioner. 11 ryska robotar ska ha skjutits ner. Detta efter natten och morgonens intensiva ryska drönar - och kryssningsrobotattacker mot landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flygvapnet: 37 kryssningsrobotar nedskjutna

En rad ukrainska orter attackerades under natten och tidiga måndagsmorgonen, bland annat huvudstaden Kiev.

Ukrainas flygvapnen uppger på Telegram att man skjutit ner 37 kryssningsrobotar, avfyrade från Kaspiska havet, och 29 iransktillverkade Shaheddrönare mellan midnatt och klockan 05.

Senaste om: Kriget i Ukraina