Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Räddningspersonal arbetar vid en raserad byggnad, avspärrat område och en hund i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Kriget i Ukraina

Putin öppnar för fredssamtal – utan Zelenskyj

Rysslands president Vladimir Putin har uttryckt att han är öppen för att arrangera fredssamtal med Ukraina, men han vägrar att förhandla direkt med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, enligt AP.

Putin hävdade att Zelenskyj inte har legitimitet att ingå avtal, eftersom hans mandat löpt ut och inget nytt val har hållits. Något han även tidigare har påstått. Istället föreslog Putin att förhandlingarna skulle ledas av andra ukrainska företrädare, som till exempel talmannen för parlamentet.

Zelenskyj avfärdade snabbt Putins kommentarer och anklagade honom för att vilja förlänga kriget. På Telegram skrev han att Putin är rädd för förhandlingar och gör allt för att undvika en lösning. Han hävdade att Putins fokus ligger på att fortsätta konflikten snarare än att hitta en lösning genom samtal.

Överblick

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson är starkt kritisk mot USA:s förslag om fred i Ukrainakriget. Foto: Bo Amstrup/EPA/TT

Boris Johnson: Ukraina får ”ingenting” i Trumps fredsavtal

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson riktar stark kritik mot Trumps fredsförslag, skriver han på X.

På den amerikanske presidentens villkor får ukrainarna ”ingenting”, säger han.

I inlägget skriver Johnson att Putin bland annat får rätten att behålla suveränt ukrainskt territorium som han har tagit med våld – och i strid med internationell lag.

Vidare får Putin enligt Johnson rätten att kontrollera Ukrainas öde genom att förbjuda Nato-medlemskap, samt chansen att återuppbygga sina väpnade styrkor för nästa attack inom några år.

Markerad händelse

Witkoff och Putin möttes i tre timmar

Mötet mellan USA:s sändebud Steve Witkoff och president Putin i Moskva pågick i tre timmar. Det var konstruktiva samtal, uppger presidentens rådgivare Jurij Usjakov som också deltog i samtalen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ushakov uppger också att samtalen förde parterna närmare varandra ”gällande Ukraina och andra frågor”.

En av de frågor som diskuterades var återupptagna förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina.

Markerad händelse

Utredare: Hemmagjord bilbomb dödade general

Generallöjtnant Yaroslav Moskalik dödades av en hemmagjord bilbomb, uppger ryska utredare i ett uttalande.

Moskalik dödades i ett bostadsområde i staden Balashikha öster om Moskva på fredagen, samma dag som USA:s sändebud Steve Witkoff rest till Ryssland för ett möte med president Putin.

Ryska bloggare beskriver Moskalik som en stigande stjärna i det ryska förvaret. Han har deltagit i flera av de delegationer som träffat västerländska ledare för att försöka nå ett avtal om fred i Ukraina.

Ukraina har inte kommenterat attacken. I december dödades en general i ett liknande dåd i Moskva, en händelse som Ukraina via anonyma källor tog på sig.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så skiljer sig de två förslagen åt

Att förslagen på hur Ukrainakriget ska avslutas skiljer sig åt har lyfts fram av källor nära samtalen. Dokument som Reuters läst visar tydligt skillnaderna, skriver nyhetsbyrån.

Den första texten från Trumps sändebud Steve Witkoff föreslår att Ryssland behåller Krim och ockuperade områden. Medan motdokumentet skjuter frågan tills efter en vapenvila. Sanktionerna mot Ryssland ska slopas enligt Witkoff-förslaget medan motförslagen föreslår gradvis lättnad.

Enligt Witkoffs första förslag ska Ukraina få en ”robust säkerhetsgaranti” med europeiska och andra stater som garanti och Kiev ska inte söka Nato-medlemskap. I andra dokumentet föreslås inga begränsningar för ukrainska styrkor eller allierade på ukrainsk mark.

I videon ovan förklarar SVT:s utrikesreporter Bert Sundström skillnaderna mellan de två förslagen.

Markerad händelse
Ulf Kristersson vid KU-förhöret på fredagen. Foto: Viktoria Bank/TT
Ulf Kristersson vid KU-förhöret på fredagen. Foto: Viktoria Bank/TT

Kristersson markerar mot Trumps uttalande

– Jag beklagar djupt att USA nu sprider ryska uppfattningar om vad Krim är. Så kommenterar Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) Donald Trumps uttalande att ockuperade Krimhalvön i Ukraina ”ska förbli ryskt”, det skriver Göteborgs-Posten.

Kristersson menar att det är ”bara Ukraina som i eventuella förhandlingar kan definiera vad som är Ukrainas territorium och vad de skulle vara beredda att förhandla om”.

– Det här är otroligt viktigt för att kunna få en fred som är hållbar och som är rättvis, säger han till tidningen.

Markerad händelse
USA:s president Donald Trump. Foto:  Al Drago/Pool/EPA.
USA:s president Donald Trump. Foto: Al Drago/Pool/EPA/TT

Trumps nya besked: Ukraina återfår inte Krim

Ukraina kommer inte att återfå Krim, det är USA:s president Donald Trumps nya besked.

– Krim kommer att förbli rysk, säger han till tidningen Time Magazine.

Enligt intervjun med Trump vill han även att Ryssland ska få 20 procent av Ukrainas territorium men att Krimhalvön ”måste” förbli under rysk kontroll.

Enligt ingår USA:s formella godkännande av Krim som ryskt i det amerikanska fredsförslaget. Halvön Krim annekterades 2014 av Ryssland.

Trump återkommer i intervjun till att det var Kiev som startade kriget när man började tala om Nato-medlemskap:

– Jag tror att det har varit det som fick kriget att börja, säger han.

Markerad händelse

Reuters: Oenighet om territorium i Ukrainaförslag

Nyhetsbyrån Reuters har tagit del av ett antal förslag om hur Rysslands krig i Ukraina ska avslutas som presenterades för europeiska tjänstemän av USA:s sändebud Steve Witkoff vid samtal i Paris den 17 april.

Ukrainska och europeiska tjänstemän motsatte sig vissa amerikanska förslag och formulerade motförslag om frågor som territorium och sanktioner, enligt de fullständiga texterna av förslagen som Reuters har gått igenom.

De primära skillnaderna i de två texterna handlar om frågor om territorium, hävning av sanktioner mot Ryssland, säkerhetsgarantier och storleken på Ukrainas militär.

Källor: General dödad i bilbomb i Moskva

Enligt flera källor till BBC ska den ryska generalen Yaroslav Moskaliki ha dödats i en bilbomb i Moskva.

Någon officiell bekräftelse har inte kommunicerats.

Men att en bilbomb ska ha exploderat bekräftar lokala myndigheter enligt den ryska statliga nyhetsbyrån TASS, som skriver att explosionen skett i Balasjicha, som ligger i västra Moskva.

BBC skriver att Yaroslav Moskalik representerade Rysslands generalstab i samtalen med Ukraina i Paris 2015.

Markerad händelse
En ukrainsk serviceman förbereder inför ett anfall mot ryska positioner vid frontlinjen. Foto: Evgeniy Maloletka/AP
En ukrainsk serviceman förbereder inför ett anfall mot ryska positioner vid frontlinjen. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Borgmästare: Ukraina kanske måste ge upp mark

Ukraina kan behöva ge upp landområden som del av ett fredsavtal med Ryssland, enligt Kyivs borgmästare Vitali Klitschko, i en intervju med brittiska BBC.

”Ett av scenarierna är... att ge upp territorium. Det är inte rättvist. Men för fred, tillfällig fred, kanske det kan vara en lösning, tillfällig”, säger han.

Klitschko betonade att det ukrainska folket ”aldrig skulle acceptera en ockupation” av Ryssland”.

Uttalandet kom timmar efter en rysk missil- och drönarattack mot Kyiv som dödade tolv personer och skadade över åttio och i en tid med ett växande tryck från USA:s president Donald Trump om att acceptera territoriella eftergifter.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT

Zelenskyj: Intensiva strider vid Pokrovskij

Nästan 150 ryska attacker och över 4 500 beskjutningar drabbade ukrainska positioner på torsdagen den 24 april, inklusive tungt artilleri där Pokrovskijfronten var mest ansatt, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett inlägg på Telegram.

Enligt Zelenskyj försökte ryssarna ”utveckla stormningsaktioner under sina massiva angrepp”. Han skriver: De ukrainska styrkorna var fokuserade på försvar mot missiler och drönare då ryssarna ökade sina markattacker betydligt.

Våra utredare, kriminaltekniker och experter genomför nu inspektioner och analyser av upptäckta missilfragment för att fastställa vapenursprung, skriver Zelenskyj vidare.