Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har pågått sedan den 24 februari 2022, då ryska trupper anföll Ukraina från flera håll. Ryssland ockuperar flera regioner i östra och södra Ukraina. Här hittar du SVT:s liverapportering om kriget.

Delad bild. Till vänster: en man i kostym med en mikrofon. Till höger: en man på en stadsgata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent Bengt Norborg om varför Putin vill ha vapenvila just nu. Foto: Emil Larsson

Kriget i Ukraina

Zelenskyj känner inte att ursäkt är på sin plats

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i en intervju med Fox News att han inte känner att han behöver be USA:s president Donald Trump om ursäkt efter den heta ordväxlingen under fredagskvällen.

– Nej, jag respekterar presidenten, och jag respekterar det amerikanska folket. Jag tycker att vi måste vara mycket öppna och ärliga, och jag är inte säker på att vi har gjort något fel, sade Zelenskyj och fortsatte:

– Jag anser att vissa saker bör diskuteras utanför medierna, med all respekt för demokratin och den fria pressen.

Överblick

Polisen: Flera personer skjutna i förort till Kiev

Flera personer har skjutits i Sofiivska Borshchahivka, en förort till Kiev, skriver polisen på Telegram. Blåljuspersonal har kallats till platsen. Omständigheterna är fortfarande oklara.

Det finns ännu inga uppgifter om antalet offer. En ensam man har inledningsvis pekats ut som misstänkt gärningsman.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Långt över 100 dödades och skadades i en rysk attack mot Sumy den 13 april.

FN: April dödligaste månaden för civila på länge

Minst 209 ukrainska civila dödades i april, skriver FN i en ny rapport. Åtminstone 1 146 skadades.

Det är det högsta antalet civila dödsoffer i Ukraina sedan september. Antalet dödade (19) och skadade (78) barn var samtidigt det högsta sedan juni 2022.

Förklaringen är de intensifierade ryska robotattackerna mot ukrainska storstäder.

”Kryvyj Rih, Sumy, Dnipro, Zaporizjzja, Kiev och Charkiv utsattes för förödande attacker”, säger Danielle Bell, chef för FN:s Ukrainauppdrag.

23 procent av offren träffades av korträckviddiga drönare nära fronten, särskilt i Chersonregionen. Ukraina har under hösten larmat om systematiska drönarattacker mot civila där.

Hürriyet: Trump har bett Erdogan att medla

USA:s Donald Trump har bett Turkiets Recep Tayyip Erdogan att medla mellan Ukraina och Ryssland, rapporterar Hürriyet.

Erdogan, som tidigare medlat mellan länderna, uttryckte själv i februari en önskan om att stå värd för framtida fredssamtal. Han ska i telefonsamtalet med Trump, som ägde rum i dagarna, ha ställt sig positiv till förslaget.

Den turkiske presidenten har tydligt ställt sig bakom Ukrainas territoriella integritet och självständighet, men anses samtidigt ha en god relation med Rysslands Vladimir Putin.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Fouad Youcefi om avtalets betydelse för kriget.

Ukrainas parlament har ratificerat mineralavtalet

Det ukrainska parlamentet, ”Verchovna Rada”, har ratificerat det så kallade mineralavtalet med USA, skriver RBC Ukraina.

I och med avtalet, som undertecknades i förra veckan, får USA tillgång till en rad av Ukrainas viktiga naturresurser, som länderna framöver gemensamt ska utvinna. Vinsterna ska gå till en investeringsfond som delvis syftar till återuppbyggnaden av Ukraina.

President Donald Trump har varit tydlig med att avtalet främst syftar till att få någonting tillbaka för det stöd USA gett Ukraina under krigets gång. Han har dock sagt att det fört länderna närmare varandra i den pågående fredsprocessen.

Markerad händelse

Ryssland: Håller oss ”strikt” till vapenvilan

Det ryska försvarsdepartementet uppger att de förhåller sig ”strikt” till den ensidigt utlysta vapenvilan med anledning av segerdagen.

De hävdar, tvärtemot vad Ukraina har sagt, att alla deras styrkor upphört att gå till anfall både på marken och i luften.

Ryssarna säger att 488 ukrainska brott mot vapenvilan registrerats. Detta kort efter att Ukraina kallat det hela ”en fars” och uppgett att Ryssland brutit mot sin egen vapenvila 734 gånger.

Markerad händelse

Sybiha: Hundratals ryska brott mot ”vapenvilan”

Andrij Sybiha, Ukrainas utrikesminister, skriver på X att han efter samtal med militären under morgonen som väntat kan konstatera att Vladimir Putins påstådda vapenvila är ”en fars”:

”Enligt vår militära data har ryska styrkor, trots Putins uttalanden, fortsatt att attackera längs med hela frontlinjen. Från midnatt till lunchtid bröt ryssarna mot vapenvilan 734 gånger.”

Sybiha tillägger att all information delas med USA och Europa samt tillägger:

”Ukraina är fortsatt redo för en minst 30 dagar lång komplett vapenvila och förtroendeskapande åtgärder som kan möjliggöra fredsförhandlingar och en verklig väg till en rättvis och hållbar fred.”

Markerad händelse

Ukraina: Strider pågår trots ryska vapenvilan

Det verkar inte som att de ryska angreppen mot Ukraina upphört trots den av Ryssland ensidigt utlysta vapenvilan.

Det ukrainska flygvapnet har under morgonen varnat för flera ryska luftangrepp, främst mot Sumyregionen. Samtidigt uppger guvernören i Charkivregionen för Suspilne att strider pågår på flera platser, både vid den norra gränsen och vid Kupjansk.

Även militären i Chersonregionen uppger att ryssarna fortsatt gå till anfall under förmiddagen, både med drönare och artilleri.

Även i Donetskregionen uppges strider pågå trots vapenvilan. Ukrainska militärer säger att den ryska beskjutningen minskat något, men att ryssarna fortfarande anfaller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Analys: Det tjänar Kina på vänskapen med Ryssland

Under onsdagen landade Kinas president Xi Jinping i Moskva för att delta i firandet av Rysslands segerdag.

Relationen till Ryssland är viktig för Kina av tre skäl. Det är helt enkelt en relation de inte har råd att missköta.

Läs analysen här.

Markerad händelse

Ukraina: Lyckat motangrepp i Charkivregionen

Den ukrainska militärens 13:e brigad uppger på Telegram att de utfört ett lyckat motangrepp i Charkivregionen, nära orten Lyptsy. Ryssarna ska ha pressats tillbaka från vad som beskrivs som ett skogsområde på 200 hektar.

Ryssland håller sedan våren 2024 två mindre områden på den ukrainska sidan av gränsen i Charkivregionens norra delar.

Trots våldsamma strider, i synnerhet över staden Vovtjansk, har frontlinjen där knappt rört sig sedan dess.

Den mindre ukrainska stöten är en av flera som ägt rum sedan årsskiftet. Flera har utförts nära Pokrovsk, en i Luhanskregionen och detta samtidigt som ukrainarna gjort ett marginellt intåg i Belgorodregionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vladimir Putin och Xi Jinping i Kreml. Foto: Kreml på Telegram

Xi Jinping i möte med Vladimir Putin

Kinas ledare Xi Jinping befinner sig i Moskva med anledning av firandet av den ryska segerdagen och har under morgonen inlett ett möte med den ryske presidenten i Kreml.

Enligt ryska Interfax så kommer samtalet mellan de två äga rum under större delen av dagen. Vid en pressträff beskriver Vladimir Putin Xi Jinping som en ”kär vän”, enligt statliga Tass.

Kinesiska företag har under krigets gång försett den ryska försvarsindustrin med viktiga komponenter, bland annat sådana som används för tillverkningen av drönare. I april anklagade president Volodymyr Zelenskyj Kina för att ha levererat både artilleri och krut till Ryssland, något kineserna nekat till.