Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysslands bombningar av Tjasiv Jar har intensifierats. Staden har pekats ut som ryssarnas nästa mål. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Rysk minister: 1,5 miljoner pass utfärdade

Rysslands premiärminister Michail Misjustin uppger att landet utfärdat omkring 1,5 miljoner ryska pass i de ockuperade delarna av Ukraina, rapporterar Reuters.

Förra hösten annekterade Ryssland de ukrainska regionerna Cherson, Luhansk, Donetsk och Zaporizjzja - ett brott mot internationell lag.

En rad aktörer, bland annat det brittiska försvarsdepartementet, har larmat om att ukrainare i regionerna tvingas att ta emot ryska pass. Detta under hot om att bli deporterad eller få sin egendom beslagtagen.

Ukraina har vid flera tillfällen beskrivit utdelningen av pass som en metod för att "ryssifiera" delar av landet.

Överblick

Stoltenberg på besök i Ukraina

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, befinner sig för närvarande i Kiev där han träffat president Volodymyr Zelenskyj. Det är hans tredje besök i landet sedan den 24 februari 2022.

Vid en presskonferens upprepade Stoltenberg sin önskan om att Ukraina i framtiden blir medlem i Nato. Zelenskyj underströk vikten av snabba ammunitionsleveranser till landet med anledning av den svåra situationen vid fronten.

Markerad händelse

Polska bönder häver gränsblockaden

De polska bönder som sedan flera månader tillbaka blockerat gränsövergångar mellan Polen och Ukraina har avslutat sin protestaktion.

Lastbilar kan nu röra sig som vanligt mellan de två länderna, skriver Ukrainas gränsmyndighet i ett pressmeddelande. Fordon som transporterar vete släpps däremot inte in i Polen.

Bönderna inledde blockaden under förra hösten i protest mot vad de menade var orättvis konkurrens från Ukraina, som sedan invasionen kunnat exportera en rad varor tullfritt till EU. Reglerna ska skärpas under året.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland förbereder nedstängning av Wikipedia

Wikipedia har länge varit en nagel i ögat för den ryska regimen. Wikimedia Foundation har bötfällts med mångmiljonbelopp, bland annat för att man vägrat radera artiklar om Rysslands krigsbrott i Butja.

Läs hela artikeln här.

Markerad händelse

Ukraina: Polen skulle kunna skydda vårt luftrum

Den polska militären har möjlighet att med hjälp av sina luftförsvarssystem med lång räckvidd skjuta ner ryska drönare och robotar över västra Ukraina, säger Illia Yevlash, talesperson för det ukrainska flygvapnet, på nationell tv.

- Men detta skulle kräva politisk vilja och är redan ett ämne som tas upp av vår diplomatiska verksamhet, säger han.

Polen har vid flera tillfällen agerat med anledning av att ryska projektiler avfyrats i riktning mot landets luftrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina i ESC: "Det som händer i vårt land är en del av vår låt"

I maj är det rapparen alonya alonya tillsammans med Jerry Heil som tävlar för Ukraina i Eurovision song contest. Samtidigt pågår ett fullskaligt krig i deras hemland.

– En del säger att man inte får prata om kriget i den här tävlingen. Vi förstår det, men det är lite konstigt när det som händer i vårt land redan är en del av låten, säger Jerry Heil.

SVT har träffat de två artisterna som berättar om hur det känns att representera Ukraina i Eurovision när kriget pågår.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukrainska styrkor retirerar från byar i öst

Situationen vid fronten har förvärrats, säger Ukrainas försvarschef Oleksandr Syrskyj i ett uttalande på Telegram. Det försämrade läget innebär att ukrainska styrkor kommer dra sig tillbaka till nya positioner från tre byar i Donetsk-regionen som ligger nära den krigshärjade staden Avdijivka. Ryssland tog kontroll över Avdijivka tidigare i år.

Syrskyj tillägger att situationen vid frontlinjen är dynamisk och att läget ständigt förändras.

Vad som var tänkt att vara en ordnad ukrainsk rotation av trupper nära Avdijivka slutade nyligen i katastrof. Läs mer om detta här.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukrainska 60-åringar strider gratis mot ryska styrkor

Oleksandr Tarans mobila artillerienhet, Steppe Wolves, är inte en officiell del av Ukrainas militär men gruppen deltar aktivt i striderna ändå.

Frivilliggruppen, som huvudsakligen består av äldre män, finansieras av donationer och vapen som erövrats från fienden.

När nyhetsbyrån Reuters besökte deras bas i
Zaporizjzja-regionen höll de på att förbereda raketer som senare avfyrades av trupper från en annan enhet.

Markerad händelse

Moskva: Har tagit kontroll över by i Donetsk

Ryska styrkor har tagit över byn Novobakhmutivka i den östliga regionen Donetsk, runt en mil norr om tidigare hårt omstridda Avdijivka, som Ryssland tog kontroll över i februari.

Det ryska försvarsdepartementet skriver på Telegram att landets styrkor även har slagit tillbaka mot ukrainska motattacker nära staden Tjasiv Jar nära Bachmut där ländernas styrkor har stött samman under en längre tid. Tidigare har det sagts att en förlust av Tjasiv Jar vore förödande för Ukrainas militär.

Flera döda efter beskjutningar i ryskkontrollerade områden

Två personer ska ha dödats efter att ukrainska styrkor beskjutit staden Polohy, i de ryskkontrollerade delarna av regionen Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Det skriver den av Ryssland tillsatta guvernören i regionen Penza, Oleg Melnichenko.

Den ryska nyhetsbyrån Tass citerar samtidigt myndigheterna i den ryskkontrollerade delen av Donetsk, som uppger att en person dödats av ukrainskt artilleri i byn Oleksandrivka.

Markerad händelse

Fler än 20 drönare nedskjutna i natt

Under natten till söndagen avfyrades totalt 4 drönare mot Ukraina från ryskt territorium, varav alla sköts ned, uppger Ukrainas luftförsvar på Telegram. Även en robot ska ha avfyrats.

Rysslands försvarsministerium säger å sin sida att man förstört 17 ukrainska drönare över minst fyra olika ryska regioner, skriver man på Telegram.