Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Putin undertecknar lag för att ändra tidszoner i annekterade ukrainska territorier

Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat en lag för att ändra de annekterade regionerna i östra Ukraina tidszon till Moskva-tid, rapporterar Reuters med hänvisning till ett dekret som publicerades på fredagen.

Inofficiellt har regionerna Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia och Cherson förhållit sig till Moskva-tid sedan annekteringen, även om Ryssland inte kontrollerar territorierna fullt ut.

Överblick

Markerad händelse

Ja till ukrainsk lag om att mobilisera dömda

Ukrainas parlament har röstat igenom en ny lag som gör det möjligt för personer som dömts för brott att mobiliseras till militären.

"Rätten att mobiliseras från fängelset har med vissa undantag tagits bort för folkvalda och högt uppsatta korrupta tjänstemän, samt för de som gjort sig skyldiga till allvarliga brott så som våldtäkt och mord", skriver parlamentsledamoten Yaroslav Zhelezniak (tillhörande partiet Folkets tjänare) på Telegram.

Efter den fullskaliga invasionen fick intagna med stridserfarenhet möjligheten att "kompensera" för sin skuld vid fronten, men det är oklart hur många som omfattades av beslutet.

Zelenskyj: Ryssland påminner om Nazityskland

Idag uppmärksammas årsdagen för segern över Nazityskland i Ukraina. Det är första gången sedan datumet ändrades för att inte sammanfalla med Rysslands segerdag den 9 maj.

I ett tal jämför president Zelenskyj den ryska invasionen med vad nazisterna gjorde under andra världskriget.

- Slaget om Kiev, bombningarna av Charkiv, Odessa, Dnipro, massgravar, hamnblockader, plundring och beslagtagandet av spannmål. Tortyr, avrättningar, deportationer av barn, filtrerings- och fångläger - Ryssland har fört sidor från läroböcker om andra världskriget tillbaka i mediernas rubriker, säger han.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Drönarbilder visar sönderbombade Tjasiv Jar

Staden Tjasiv Jar har pekats ut som ett möjligt huvudmål för Ryssland vid en förnyad offensiv under sommaren. Ryssarna står nu vid dess utkanter efter ett år av malande strider över de dryga 15 kilometer som skiljer orten från det redan fallna Bachmut.

Enligt den ukrainska militären bombas Tjasiv Jar konstant och stora delar av bebyggelsen ligger i ruiner.

Markerad händelse

Flygvapnet: 59 robotar och drönare nedskjutna

Ukraina angreps under natten med 55 robotar av olika slag samt 21 drönare i vad ukrainska myndigheter kallar en "massiv" rysk attack särskilt riktad mot landets västra delar, uppger flygvapnet på Telegram.

De hävdar att de lyckades skjuta ner 39 av robotarna och 20 av drönarna, men uppgifterna har inte verifierats av oberoende aktörer.

"Energianläggningar i Poltava, Kirovohrad, Zaporizjzja, Lviv, Ivano-Frankivsk, och Vinnytsia attackerades", skriver Ukrainas energimyndighet och fortsätter:

"Fienden vill hindra oss från att generera tillräckligt med energi. Ekonomisk användning av el är var och ens bidrag till segern."

En nedslagsplats vid ett garage i Zaporizjzjaregionen. Foto: Ukrainas räddningstjänst
Markerad händelse

Attack mot flera ukrainska kraftverk - stora skador

En rysk attack har under onsdagen orsakat "allvarlig skada" på tre värmekraftverk i Ukraina, skriver landets största privata elbolag, DTEK, på Telegram.

"Våra kraftingenjörer jobbar just nu på att eliminera konsekvenserna av attacken. Detta den femte stora attacken mot företagets energianläggningar de senaste månaderna", skriver dem.

Polen skickade upp stridsflyg under den tidiga morgonen med anledning av attackerna för att skydda landets luftrum. Ukrainas riksåklagare skriver på Telegram att man inlett en förundersökning om krigsbrott.

Rysk media: Belarus kontrollerar beredskap av taktiska kärnvapen

Belarus uppges ha inlett kontroller av sin armés beredskap av att använda taktiska kärnvapen. Det rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Uppgiften kommer samtidigt som Ryssland har meddelat att landet ska öva med taktiska kärnvapen.

I april meddelade Belarus president Aleksandr Lukasjenko att "flera dussin" ryska taktiska kärnvapen placerats ut i Belarus enligt ett avtal mellan Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland och Ukraina anklagar varandra för kemiska vapen

Ukraina och Ryssland anklagar varandra för att ha använt sig av kemiska vapen i kriget, rapporterar Reuters.

OPCW i Haag, organisationen för förbud mot kemiska vapen, menar att anklagelserna inte är "tillräckligt underbyggda" men att situationen mellan länderna är fortsatt spänd och oroväckande när det kommer till en möjlig risk att kemiska vapen används igen.

Hör Försvarsmaktens expert Per-Anders Enquist på skydd mot kemiska stridsmedel hur de ukrainska soldaterna i skyttegravarna påverkas av gasattackerna, i videon.

Markerad händelse

Agenter gripna för mordplaner på Zelenskyj

Ukrainska underrättelsetjänsten SBU har gripit ryska agenter ur ett nätverk som misstänkts ha planerat att mörda president bland andra Volodymyr Zelenskyj.

”Kontraspionage och SBU:s utredare har omintetgjort FSB:s (Rysslands säkerhetstjänst red. anm.) planer på att eliminera Ukrainas president och andra representanter för det högsta militära och politiska ledarskap", skriver SBU på Telegram.

En timme senare uppger ukrainska myndigheter två överstar inom UDO, den ukrainska polismyndighet som ansvarar för bland annat personskyddet av landets ledare, har gripits misstänkta för inblandning i mordplanerna.

I helgen firades ortodox påsk i Ukraina - den tredje sedan kriget bröt ut. På bilden syns soldater på påskmässa någonstans i Donetsk-regionen. Foto: Genya Savilov/AFP/TT
Markerad händelse

Flera EU-länder avstår från Putins installation

De flesta EU-länder kommer inte att skicka en representant till Vladimir Putins installationsceremoni som ska äga rum under tisdagen. Inte heller USA eller Storbritannien kommer ha en representant på plats.

Brittiska UD säger att anledningen är kriget i Ukraina.

- Rysslands invasion är en oprovocerad, överlagd och barbarisk attack mot en suverän demokratisk stat, säger en talesperson till Reuters.

Ukrainas utrikesdepartement uppmanar omvärlden att inte erkänna Putin som Rysslands president efter det val som hölls i mars. Det ryska valet var inte fritt och rättvist.