Senaste nytt om kriget i Ukraina

Ryssland har invaderat Ukraina och det säkerhetspolitiska läget i Europa är oroligare än på länge. Här rapporterar SVT live.
Ryssland har invaderat Ukraina och det säkerhetspolitiska läget i Europa är oroligare än på länge. Här rapporterar SVT live.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad talar för och emot Ukraina som segrande i kriget? Hör militäranalytikern Johan Norberg i klippet. Foto: Ukrainska armén

Kriget i Ukraina

Pinnat inlägg

Ryskkontrollerade områden i Ukraina

Kartan visar vilka ukrainska områden som Ryssland kontrollerar just nu.

Uppdaterad: 20 maj Foto: SVT Grafik

Ryssland förbereder sig på motanfall

Ryska styrkor förstärker sina positioner och gräver ner sig i Charkivregionen i norr och längs den södra fronten, uppger Institute for the Study of War i sin senaste uppdatering.

Det kan vara ett tecken på att Ryssland förbereder sig på ett större ukrainskt motanfall där och att konflikten kan bli utdragen.

Ryssland närmar sig också staden Sievjerodonetsk i Luhansk genom anfall norr, väst och söder om staden, enligt den USA-baserade tankesmedjan.

(TT)

Viktig händelse

Stopp för rysk gas till Finland

Ryska Gazprom har som väntat från klockan 07 finsk tid stoppat sina leveranser av naturgas till Finland rapporterar Reuters, med hänsvisning till det finländska statliga gasbolaget Gasgrid Finland. Bakgrunden är att Finland, liksom Polen och Bulgarien, vägrar att betala för den ryska gasen i rubel.

Naturgas kommer nu i stället via ledningen Balticconnector från Estland till Finland vilket enligt Gasgrid ska göra det möjligt att importera ersättande gas från Baltikum. Det har dock flaggats för att överföringskapaciteten i Balticconnector är bristfällig.

- Och när reserverna har tagit slut finns det en risk för att kapaciteten inte räcker till, sade SVT:s utrikesreporter Liselott Lindström på fredagen.

Gazprom bekräftade senare under morgonen att leveranserna har stängts av.

Zelenskyj: "Ondskan måste besvaras"

Ryssland måste betala för sin invasion eftersom "ondskan måste besvaras", säger den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i sitt nattliga tal.

Zelenskyj uppmanade också allierade att underteckna ett multilateralt avtal för att driva på för att Ryssland ska hållas ansvarigt ekonomiskt för de brott som de begått.

Med avtalet måste ryska tillgångar i de allierades länder beslagtas eller frysas för att sedan föras över till en speciellt skapad fond som ska gå till de som fallit offer för rysk aggression, konstaterar han.

"Det är inte bara i samband med detta krig som Ryssland för just nu som det är viktigt, utan också för alla andra aggressiva handlingar, vare sig det är av Ryssland eller någon annan angripare. Ondskan måste besvaras och veta att den kommer att straffas," säger han.

Viktig händelse

Ryssland förbereder sig på motanfall

Ryska styrkor förstärker sina positioner och gräver ner sig i Charkivregionen i norr och längs den södra fronten, uppger Institute for the Study of War i sin senaste uppdatering.

Enligt den ukrainska generalstaben skapar ryska styrkor nu sekundära försvarslinjer vilket kan indikerar på att Ryssland förbereder sig på ett större ukrainskt motanfall.

Ryssland närmar sig också staden Sievjerodonetsk i Luhansk genom anfall norr, väst och söder om staden, enligt den USA-baserade tankesmedjan. (TT)

Ryssar och belaruser har stoppats i Wimbledon. Då beslutar WTA- och ATP-touren att inte dela ut rankningspoäng i turneringen.

”Våra regler finns till för att skydda alla spelares rättigheter”, skriver ATP i ett pressmeddelande.

Protester på röda mattan i Cannes

En halvnaken demonstrant målad i den ukrainska flaggans färger togs bort från röda mattan på filmfestivalen i Cannes under fredagen.

Kvinnan som var kroppsmålad med texten "Stop raping us" gick ut på röda mattan inför premiären av regissören George Millers nya film Three Thousand Years of Longing.

Vakter var dock snabbt på plats och förde bort henne från evenemanget.

Den franska aktivistgruppen "Scum," skrev på Twitter efter händelsen att kvinnan protesterade mot sexuellt våld som begåtts mot ukrainska kvinnor under kriget.

Viktig händelse

Storbritanniens utrikesminister vill beväpna Moldavien

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss vill skicka moderna vapen till Moldavien för att skydda landet från en rysk invasion. Det säger hon i en intervju med The Telegraph.

Enligt Truss är Vladimir Putin fast besluten om att genomföra en territoriell expansion. Moldavien skulle kunna bli Rysslands nästa mål, tror den brittiska ministern.

Hon uppger i intervjun att det pågår samtal om att se till Moldaviens försvar lever upp till "Nato-standard" för att avskräcka Ryssland från framtida attacker. Detta trots att Moldavien inte är medlemmar i Nato.

Viktig händelse

Ryssland hävdar att man har full kontroll över Azovstal

Ryssland uppger att man har tagit full kontroll över stålverket Azovstal i Mariupol.

Enligt ett uttalande från det ryska försvarsdepartementet har försvarsminister Sergei Shoigu informerat Vladimir Putin om att stålverket har blivit "helt befriat", skriver AP.

De sista ukrainska försvararna - en grupp på 531 personer - uppges ha överlämnat sig själva.

"De underjordiska anläggningarna där kombattanterna gömde sig, har kommit under fullständig kontroll av de ryska väpnade styrkorna", står det bland annat i uttalandet.

Enligt Ryssland har totalt 2 439 ukrainska soldater kapitulerat under de senaste dagarna.

Uppgifterna har ännu inte bekräftats från ukrainskt håll.

Förbipasserande fotograferar en rysk förstörd stridsvagn som placerats ut på Mikhailovsaya-torget i centrala Kiev. Foto: EPA/TT

Senaste om: Kriget i Ukraina