Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dymytro flydde från kriget i Ukraina: kan behöva strida i ryska armén Foto: Lars Lyerfelt/SVT

Dmytro, 17, kan behöva strida mot sin egen pappa

Uppdaterad
Publicerad

När familjen Parinov flydde till Sverige stannade pappa Andrij kvar i Ukraina för att strida för landet. Nu riskerar familjen att utvisas – till Ryssland.

– Om jag åker till Ryssland blir jag inkallad i armén och då måste jag strida mot min pappa, säger Dmytro Parinov.

År 2016 flydde familjen Parinov från Ryssland. Repressionen mot regimkritiker hade hårdnat, och enligt Elena Parinova var hon och maken Andrij aktiva i oppositionen mot Putin. Familjen flydde till Ukraina där de sökte asyl, men i väntan på beslutet bröt kriget ut.

Då flydde Elena Parinova och hennes två söner till Sverige medan maken stannade kvar i Ukraina för att kriga mot Ryssland. Han är nu vid fronten i Donbas.

Familjen har bosatt sig i Fagersta, men nekades nyligen asyl i Sverige. Efter avslaget på sin asylansökan överklagade familjen till Migrationsdomstolen, som nu återvisat ärendet till Migrationsverket.

Migrationsverket menar att det inte spelar någon roll ur svenskt perspektiv att familjen sökt asyl i Ukraina, utan att de endast tar hänsyn till att de är medborgare i Ryssland.

Om familjen utvisas kan sonen Dmytro Parinova kallas in i den ryska armen – och tvingas strida mot sin egen pappa.

– Jag vägrar göra det, det är en armé som torterar och dödar civila. Jag kan tänka mig slåss för den ukrainska armén, för Ukraina är mitt hemland, säger han.

Se mer om familjen Parinova i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet