Många har försökt bevisa Loch Ness-odjurets existens. Men ännu har ingen lyckats. Arkivbild. Foto: TT

Dna kastar nytt ljus över Loch Ness-odjuret

Publicerad

Är det en förhistorisk dinosaurie eller kanske bara en vågrörelse? Nu ska en nyzeeländsk vetenskapsman ta dna-prover från den berömda sjön i Skottland för att kunna bringa klarhet i den gamla sägnen om Loch Ness-odjuret.

Neil Gemmell har rest från Otago-universitetet i Nya Zeeland för att ta vattenprover från sjön Loch Ness söder om Inverness i Skottland.

– Över 1 000 personer hävdar att de har sett ett odjur här, kanske finns det något uppseendeväckande därute, sa han till AFP när han kastade sin sond ned i vattnet.

Senast i mars påstod två amerikanska turister att de sett det mytomspunna sjöodjuret.

Brittiska BBC låg 2003 bakom en omfattande undersökning av Loch Ness-sjön där man scannade av hela vattenområdet med hjälp av avancerad teknisk utrustning. Trots höga förhoppningar påträffades dock ingen gigantisk sjöbest. Vetenskapsmän knutna till det projektet konstaterade att Loch Ness-odjuret nog trots allt var en myt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.