Nu ska alla hundar i den sydspanska staden Malaga dna-testas och registreras. Foto: AP

Dna-prov och höga böter ska få bort hundbajset i Malaga

Uppdaterad
Publicerad

I den sydspanska staden Malaga vill man nu rensa upp bland herrelösa hundar och slarviga hundägare. De 100.000 hundarna måste nu dna-testas. Böter på närapå 5.000 kronor hotar om man inte plockar upp efter sitt husdjur.

Det blir en ny uppgift för polisen i den sydspanska staden Malaga – att kontrollera att stadens hundar har dna-testats. Från januari i år är det obligatoriskt att ta ett blodprov på sin hund hos en veterinär. Alla hundar som testats får en namnbricka att bära på sitt halsband.

Alla hundägare i Malaga måste nu DNA-testa sina hundar. Staden vill ha koll på herrelösa hundar och få bort hundbajset från gatorna. Foto: BR/Euroblick

Spåra hundägarna

Myndigheterna i Malaga vill kunna spåra hundägare som inte plockar upp bajset efter sina husdjur. I mindre städer på en del håll i Europa och i USA har liknande regler införts.

I Malaga ska DNA-prover av hundar kunna spåra och bötfälla hundägare som inte plockar upp efter sina husdjur. Foto: BR/Euroblick

Halvmiljonstaden Malaga har bestämt sig för krafttag i stor skala. Bara en femtedel av de omkring 100.000 hundarna är testade och registrerade.

Höga böter

Renhållningspersonal kommer från och med nu att överlämna hundlort till polisen, som ska skicka prover vidare till ett laboratorium för analys. Den skyldige hundägaren kan vänta sig saftiga böter på nästan 5.000 kronor.

Nästan 5000 kronor får man böta i Malaga om man inte plockar upp efter sin hund. Foto: BR/Euroblick

– Jag hade kunnat förstå det höga beloppet för en återfallsförbrytare. Även om man försöker sköta sig kan man glömma plastpåsen, säger hundägaren Rafael Chiminez till BR.

Adoption uppmuntras

Det handlar inte bara om att få bort hundbajs från gatorna utan även att få kontroll över herrelösa hundar. I Malaga vill man undvika att behöva avliva djur som saknar ägare. Därför betalar kommunen för vaccinationer, sterilisering, microchip och DNA-test om någon vill adoptera en hund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.