Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jennifer Wegerup om det omtalade italienska draget för att få bort hundbajset från gatorna: ”Folk tycker om att diskutera på den här nivån” Foto: Domenico Mariotti

Dna-tester på hundar införs i norra Italien – ska få bukt med hundbajs

Publicerad

I regionen Trentino-Alto Adige i norra Italien har man fått nog av hundbajs som inte plockas upp. Alla hundägare måste nu dna-testa sitt djur, för att myndigheterna ska kunna matcha hundbajs man hittar på gatan och bötfälla ägaren.

– Det finns viktigare problem. Om det blir lite skit kvar gödslar den bara marken, säger hundägaren Lorenza.

En annan hundägare, Francesco, tycker att man istället skulle kunna öka kontrollanter och bötfälla människor direkt när man ser att de inte plockar upp efter sitt djur.

– Man kan använda resurserna på ett mer intelligent sätt, säger Francesco.

SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup säger att beslutet har vållat mycket debatt och att reaktionerna har varit blandade. Vissa tycker att beslutet är bra, andra tycker att det är total galenskap.

45 000 hundar ska registreras

Samtidigt är hundbajset ett stort problem, enligt regionen.

– Av de hundratals olika klagomål man får in varje år på saker i det offentliga rummet utgör hundbajs på allmän plats ungefär hälften, säger Jennifer Wegerup.

Ungefär 45 000 hundar ska registrerats och hittills har runt 10 000 dna-testats. Ägaren får stå för testet som kostar drygt 700 svenska kronor.

– Ägare som inte gör testet bötfälls, man riskerar upp till över 10 000 kronor i böter, berättar Jennifer Wegerup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.