Docent: Så stor roll spelar logistiken i krig

Uppdaterad
Publicerad

Soldater, vapen och mat – i krig är logistiken en viktig del av strategin.

Och den är sårbar.

– Det har varit överraskande hur dåliga Ryssland varit på logistiken och på krigsplaneringen, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, beskriver krig som organiserad våldsanvändning.

– Och nu betonar jag organiserad, för det krävs en hel organisation, säger han.

Alltså blir logistik en viktig del av krigsföringen. Och för Ryssland har den varit svårare i norra Ukraina, enligt Ilmari Käihkö.

– I södra Ukraina finns fler militärbaser på grund av Krimhalvön, och där kan de också ta in materiel till havs. I norr är de mycket mer beroende av vägnätverket som också är lättare för Ukraina att störa, säger han.

Logistiskt lättare för Ukraina

För Ukraina är logistikkedjorna kortare.

– Och där har vi sett volontärer som gör molotov-cocktails och som tar mat, medicin och andra förnödenheter till fronten, säger Ilmari Käihkö.

Och han menar att alla slags transporter är strategiskt viktiga att slå ut.

– De verkar ha varit rätt bra på att ta sig bakom den ryska fronten för att slå ut fordonen, som är rätt oskyddade, säger han.

Stora skillnader i styrka

Men trots detta, och att det kommit rapporter om att de ryska styrkorna saknar mat eller bränsle, betonar Ilmari Käihkö att skillnaderna på styrkorna är stora. 

– Även om vi ser videoklipp på misslyckanden för den ryska militären så är den fortfarande mycket starkare än den ukrainska militären. Ekonomiskt är Ryssland mycket starkare, så i längden kan de vinna om de satsar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.