USA har tagit beslut om nya åtgärder mot Ryssland. Bland annat kommer landet att införa ett importstopp av rysk vodka och kaviar. Samtidigt planerar EU ett fjärde sanktionspaket. Foto: SVT, AP Photo/Matthew Mead

Lyxprodukter nästa steg i sanktionerna mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

USA slutar köpa rysk vodka, kaviar och diamanter – och EU förslår ett exportstopp på europeiska lyxprodukter till Ryssland. Det är några av de nya åtgärderna i försöken att få Ryssland att dra sig ur invasionen av Ukraina.

EU-kommissionen har tillsammans med G7-länderna föreslagit ett fjärde sanktionspaket mot Ryssland.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelar på fredagskvällen att Ryssland ska fråntas sin status som ”most favoured nation”. Det innebär att EU:s medlemsländer kan höja tullavgifter för ryska varor.

Kriget i Ukraina

EU och G7-länderna vill också förbjuda investeringar i den ryska energisektorn, stoppa import av varor kopplade till den ryska järn- och stålindustrin samt stoppa exporten av europeiska lyxprodukter till Ryssland.

Enligt SVT:s Europakorrespondent David Boati är det sannolikt att sanktionerna blir verklighet.

– Hela EU-apparaten har fått energi av det här kriget – jag tror att önskan att fortsätta markera snabbt, starkt och enigt gör att det mesta och kanske allt detta går igenom.

Rysk energi het fråga

Det är enligt David Boati tydligt att Europas länder är beredda att göra uppoffringar, Ryssland är till exempel en stor marknad för europeiska lyxprodukter. Men det finns möjliga sanktionsåtgärder som EU än så länge inte varit intresserade av att ta till.

– Den största uppoffringen, ett importstopp på rysk energi – vilket skulle orsaka kaos och rejält höjda priser – så långt är EU-länderna inte villiga att gå, säger David Boati.

Frågan om importstopp av rysk energi diskuterades så sent på det nyligen avslutade EU-toppmötet i Versailles.

– Ledarna enades om att på sikt helt sluta köpa rysk kol, olja och gas. Men ett omedelbart importstopp som USA infört är Europa inte redo att införa.

USA förbjuder vodkaimport

USA har redan beslutat om nya åtgärder. I ett tal på fredagen utlyste USA:s  president Joe Biden ett amerikanskt importstopp av alkohol, diamanter och fiskeriprodukter.

Enligt TT importerar USA årligen rysk alkohol för över 24 miljoner dollar, och enligt CNN ryska fiskeriprodukter (framförallt krabba) för omkring 1,2 miljarder dollar.

Förslagen i EU:s fjärde sanktionspaket

• Ryssland fråntas status som ”most favoured nation” och EU-länderna kan därmed höja tullavgifter för ryska varor.

• Investeringar i den ryska energisektorn ska förbjudas

• Varor kopplade till järn- och stålindustrin ska inte importeras från Ryssland.

• Lyxprodukter ska inte få exporteras från EU-länder till Ryssland.

• Ytterligare sanktioner mot individer i den ryska maktsfären ska införas. Därtill ska deras handel med kryptovalutor försvåras.

• EU ska verka för att utesluta Ryssland ur Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet