Ryska ”Alexander”: Sanktionerna drabbar vanliga människor

Uppdaterad
Publicerad

Sanktioner mot Ryssland slår hårt mot invånarna, men kommer inte ge den effekt som väst hoppas på, det tror ryska ”Alexander”.

– Ni lever i demokratier. Folkets åsikt är viktigt för era regeringar. Hos oss är det annorlunda, de skiter i om någon är missnöjd, säger han.

Europa och USA har infört hårda sanktioner mot Ryssland och storbolag som Apple, Paypal och Ikea har följt efter. Ett mål med åtgärderna är att skapa ett missnöje bland ryska befolkningen som i sin tur ska sätta press på landets regering.

Alexander, som inte vill framträda med sitt riktiga namn av rädsla för repressalier, är starkt emot kriget och Putins regering. Men han är tveksam till om sanktioner som drabbar befolkningen är rätt väg att gå.

– Jag förstår inte, sanktionerna riktar in sig på vanliga människor. När väst inför sanktioner så slår det mot oss. Sedan inför Ryssland sanktioner, som importstopp, och då slår det också mot oss. Vi känner oss som fångade mellan två eldar.

Alexander tror inte att ryssar kommer protestera och pressa regeringen.

– Senast igår slog polisen ner en massa demonstranter. En tjej blev arresterad för att hon skrev ”fred” i snön. Vad ni än gör, vilka sanktioner ni än inför så kommer folk inte att riskera sina liv för att gå ut på gatorna.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.