Varning för starka bilder. D'Bone Collector Museum skriver på sin Facebook-sida att de aldrig tidigare hittat en val med så mycket plast i sig. Foto: D’Bone Collector Museum

Död val hittad på Filippinerna – magen full av 40 kilo plast

Uppdaterad
Publicerad

En död val som hittats på en strand på Filippinerna hade fått i sig över 40 kilo plast innan den till slut dog av undernäring och vätskebrist.
– Jag visste på en gång att den hade dött av att äta plast, säger Darell Blatchley, grundare av D’Bone Collector Museum som omhändertog kadavret.

I lördags omhändertog arbetare från D’Bone Collector Museum näbbvalens kropp som hittades öster om Davao City, skriver de på sin Facebook-sida. 

Valen visade tecken på att vara undernärd och uttorkad, och hade spytt blod innan den dog. 

Efter en obduktion stod dödsorsaken klar. Näbbvalen dog av att ha fått i sig omkring 40 kilo plast.

– Jag visste på en gång att den hade dött av att äta plast, men jag var inte redo för att vi skulle hitta så mycket, säger Darell Blatchley, grundare av D’Bone Collector Museum, som omhändertog kadavret.

Arbetare på D'Bone Collector Museum som omhändertog valen håller upp mängder av plast man hittade i valen under obduktionen. Foto: D’Bone Collector Museum

Hittat flera döda valar tidigare

Enligt Darell Blatchley rör det sig om 16 rissäckar, flera plastkassar och dylikt som hittades i valens mage under obduktionen.

– Valarna får normalt i sig vätska genom födan de äter, därför var den uttorkad av att ha ätit för mycket plast, säger Blatchley.

Enligt en rapport från 2015 av McKinsey Center for Business and Environment står Filippinerna tillsammans med Kina, Vietnam Thailand och Indonesien på egen hand för 60 procent av det plastskräp som finns i haven.

– De senaste tio åren har vi hittat 57 valar och delfiner som dött på grund av fiskenät, dynamitfiske och plastskräp i havet, säger Blatchley.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.