Döda havet dör

Uppdaterad
Publicerad

Vi är vid Döda havet, vid Ein Gedi, Killingens källa. Det här är en oas som är omnämnd i Bibeln. Här gömde sig kung David undan Saul för en tre tusen år sedan. Just här skar David av en flik av den sovande Sauls mantel i stället för att döda honom.

Men Döda havets oaser är hotade: Döda havet dör, och i takt med att havsnivån sjunker, sjunker även sötvattnet i källsprång och brunnar.

Det syns omedelbart att havsnivån i detta underliga hav har sjunkit. Södra delen av Döda havet har i praktiken torkat ut, men vatten tillförs genom en smal kanal för att inte de stora och påkostade turisthotellen vid Sodombergen helt ska bli utan business. I praktiken är södra Döda havet en väldig swimmingpool.

Strandlinjen flyttas

Yossi jobbar på kibbutzen Ein Gedi. Kibbutzen driver det största hotellet i Ein Gedi och en stor spa-anläggning vid stranden.

-När jag var chef för spa-anläggningen för femton år sedan gick strandlinjen strax nedanför swimmingpoolen. Nu måste man åka buss. Tanken var att man skulle kunna ha allt på ett ställe: bada i de heta svavelkällorna, smörja in sig med den hälsosamma leran och så sola en stund på stranden. Nu är det en och en halv kilometer till havet!

Nu är ju problemet inte i första hand att turister fått lite längre till beachen, nej, problemet handlar om en värdefull bristvara i den här delen av världen: dricksvatten. Döda havets vatten är naturligtvis inte drickbart, och det är knappast ens möjligt att avsalta. Men det salta grundvattnet håller det söta grundvattnet på plats. När saltvattnet sjunker, sugs sötvattnet ut i den salta leran. Urgamla oaser torkar ut, brukbar jord förvandlas till salt, död lera.

Kanalbygge övervägs

Och det är naturligtvis människan som är orsaken till den här naturkatastrofen. Eli Raz är geolog och forskare och världsledande på Döda havets problem. Han tar emot oss i sitt kontor, fullt av stenprover, klätterutrustning, geologhammare och fotografier. Han är kortväxt och brunbränd på det sätt som man omöjligt kan bli på en strand.

-Bara fem procent av Jordanflodens vatten når Döda havet. De övriga 95 procenten konsumeras av människorna. Den här katastrofen är helt och hållet orsakad av oss människor, och om hundra år kan havet ha förvandlats till ett litet dike av salt lera. Helt kommer det inte att torka ut, men det kommer inte att vara det mäktiga hav vi fortfarande har.

Det finns två sätt att lösa problemet. Antingen slutar människorna här att använda vattnet ur Jordanfloden, eller så tillför man vatten till Döda havet. En kanal från Medelhavet eller Röda havet har diskuterats.

-Det skulle bli otroligt dyrt, men det kunde säkert vara tekniskt möjligt, säger Eli Raz.

-Och det skulle definitivt vara en lösning på problemet med den sjunkande nivån. Haken är bara att det skulle skapa helt andra problem. Om vi skulle tillföra havsvatten från Röda havet skulle vi tillföra mikroorganismer och mineral som är främmande för Döda havet. Vi skulle kunna förstöra Döda havets unika karaktär.

Återuppliva floden

Eli Raz lösning vore att tillsätta avsaltat vatten i Jordanfloden. Alltså att inte dra en kanal direkt från havet, utan dra kanalen till Jordan, avsalta vattnet och återuppliva floden, som i dag inte ser mycket ut för världen.

-En sådan lösning skulle vara skonsam mot Döda havet och oaserna längs havets stränder. Den skulle också kunna finansieras genom att de berömda platserna ur Bibeln skulle kunna öppnas för turister, som där Johannes döparen döpte Jesus och där Israels stammar gick in i det förlovade landet. I dag är det svårt att se någon flod där. Den här lösningen skulle vara dyrare än en kanal till Röda havet, men jag tror att den kan finansieras.

Eli Raz är optimist. Eller snarare, Eli Raz har blivit optimist. Han anser att politikerna i Israel och i grannländerna äntligen förstått att det här är ett stort problem, men ett problem som kan lösas. På kibbutzen är Yossi mer skeptisk och ruskar på huvudet:

-Folk i Kanada, och ni i Sverige och överallt annars verkar bry sig mer om Döda havet än vad vi gör. Jag har svårt att tro att politikerna kommer att lösa det här. Jag tror att Döda havet kommer att ha dött helt och hållet om bara några år. Och det kommer att vara vårt fel.

Per Enerud

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.