Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningsarbete fortsätter drygt ett dygn efter ett flerbostadshus träffades av en rysk raket i Dnipro. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT, EBU/UAPBC

Döda kroppar grävs fram efter ryska robotattacken i Dnipro

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet om att hitta fler människor vid liv i bråten efter det raserade bostadshuset i ukrainska Dnipro minskar, även om räddningsarbetet fortfarande pågår. Robotattacken kan ha dödat upp emot 60 människor, vilket gör den till en av de blodigaste hittills under Rysslands anfallskrig.

Räddningarbetet har nu pågått i drygt ett dygn. Hittills har 30 döda kroppar grävts fram ur bråten efter höghuset. Nio våningsplan har kollapsat och ett fyrtiotal människor saknas fortfarande. På söndageftermiddagen sade Dnipros borgmästare Borys Filatov att hoppet att hitta någon av dem vid liv är minimalt.

Med upp emot 60 dödade och mer än 70 skadade, många av dem barn, torde lördagens robotattack mot Dnipro vara en av de blodigaste hittills under Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Strategiskt bombflyg

Roboten som släckte alla dessa människoliv avfyrades sannolikt från ett strategiskt bombflygplan i någonstans i luftrummet ovanför Kursk-regionen i Ryssland, mer än 50 mil från nedslagsplatsen.

Den var en bland flera robotar denna lördag, men enligt Oleksy Arestovitj, militär och rådgivare till Ukrainas president Zelenskyj, var dess tilltänkta mål troligen något annat än höghuset i Dnipro. Han bedömer att roboten kom ur kurs när ukrainskt luftvärn försökte och delvis lyckades skjuta ned den.

Uttalandet gjordes i en intervju på en Youtube-kanal och fick omgående kritik från bland annat Dnipros borgmästare, eftersom det ansågs ”gynna Rysslands sak”.

Ukrainas flygvapen hävdar att landet inte har den typ av vapen som behövs för att bekämpa denna typ av höghastighetsrobot, vars stridsspets väger 950 kilo och som är framtagen för att i svärm slå ut hangarfartyg. De menar också att roboten har begränsad precision när den avfyras från stora avstånd.

”Ryssland bär skulden”

Enligt Meduza har dock Arestovitj hållit fast vid sin version – att målet var ett annat och att Ukrainas luftvärn fick roboten ur kurs – men att det är Rysslands aggression orsakat tragedin:

– Ingen kommer skylla på Ukraina. Det hände inte efter att vår luftvärnsrobot slog ner i Polen och dödade två människor och det kommer inte hända denna gång heller. Ryska federationens skuld är entydig och kan varken suddas ut eller försvagas, skriver han på sociala medier.

På söndagen bekräftade även Rysslands försvarsministerium att man utfört ett stort antal robotangrepp mot mål i Ukraina, och att ”missilerna träffade alla identifierade mål”, enligt statliga nyhetsbyrån Interfax.

Dödsoffren i Dnipro nämndes inte i kommunikén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.