Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Foto: EPA/Ukrainsk militär administration/TT

Nya ryska robotattacker mot mål över hela Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Lördagen blev ytterligare en dag av ryska robotatacker mot mål över hela Ukraina. I staden Dnipro träffades ett flerfamiljshus och minst 18 civila miste livet.

Attacken mot Dnipro blev lördagens hittills blodigaste. Förutom de 18 dödade skadades minst 73 civila, skriver guvernören i Dnipropetrovsk  Valentyn Reznitjenko. Flera av offren är barn, och det finns risk att människor fortfarande är begravda under bråten från det raserade flervåningshuset, som även fattade eld.

Anfallen började redan på morgonen, då en serie explosioner skakade huvudstaden Kiev. Flyglarmet, som normalt varnar 10-60 minuter innan missilerna når fram, började denna gång inte ljuda förrän explosionerna var ett faktum. Något som talar för att anfallet utfördes med någon typ av av höghastighetsrobotar som är svårare att hinna upptäcka.

Skydd i T-banan

En av de Kiev-bor som sökte skydd var Alyona Sirenko med sin sexåriga dotter Olga:

– Den här morgonen var det inga sirener. Jag hörde fem eller sex explosioner. Vi hörde dem och stannade hemma men sedan förstod vi att vi behövde söka skydd.

Hon tog med sig en bit kaka och lite vatten ned till tunnelbanestationen Obolon, strax norr om centrala Kiev.

– Min dotter är rädd, jag med. Verkligen. Det är fruktansvärt, jag har inga ord. Det är fruktansvärt för oss, för Ukraina. Jag hatar Ryssland, ryska människor, och vad de gör mot oss.

Lördagens attacker mot huvudstaden var de första sedan nyår. Enligt Kiev träffades minst 28 bostadshus, men det finns inga rapporter om att några personer har skadats. Liknande attacker riktades även mot Charkiv i norr, där en kraftstation förstördes.

Strategiska bombplan

Uppgifter kom också om att 17 plan från det strategiska bombflyget lyfte från sina baser i Ryssland och försattes i anfallsberedskap.

Möjligen var det dessa som låg bakom den ytterligare våg av robotangrepp som kom vid 15-tiden lokal tid. Denna gång riktade mot ännu fler mål över i stort sett hela hela Ukraina. Bland annat regionerna Lviv, Odessa samt Zaporizjzja.

Viktig infrastruktur och fabriksbyggnader har förstörts vilket kan leda till akuta strömavbrott. I Nikopol uppger lokala myndigheter att staden beskjutits med artilleri från ryska ställningar på motsatta sidan av floden Dnjepr.

Även Kiev drabbades av ytterligare en anfallsvåg, men enligt borgmästare Vitalij Klitjko lyckades Ukrainas luftvärn denna gång skjuta ned flertalet inkommande missiler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.